Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izručenje Veljka Marića

MILJENIĆ ZADOVOLJAN 'Ovo je čista sudska odluka, bez 'deala' i politike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Deala' nije bilo, iza toga stojim, ali svi su sudjelovali u ovome i dali doprinos u tome, i predsjednik Vlade i ministri, objašnjavali su koliko je važno da se ovaj predmet makne sa strane pa da se može ići dalje.'

Mislav Bago razgovarao je s ministom pravosuđa Orsatom Miljenićem o tome kakva je bila uloga hrvatske vlasti u izručenju osuđenog hrvatskog branitelja Veljka Marića, koji je prije svega par sati stigao u Remetinec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Oduševljen je i lakše mu je' OBITELJ POSJETILA VELJKA MARIĆA 'Svi smo presretni, nismo mogli spavati' Slika nije dostupna Večeras u 19:15 Ministar pravosuđa Orsat Miljenić gost Dnevnika Nove TV

'Predmet je to na kojem radimo od 2012. u različitim fazama, bili smo više puita odbijeni s formalnim zahtjevima, ali smo ove godine konačno uspjeli da nam se prizna pravo stranke pred sudom. U siječnju smo vidjeli da smo ušli u pravnu sferu, imamo vrlo jake argumente, konvencija je tu i na snazi. Prvi put smo odbijeni pa smo se žalili, drugi put smo odbijeni pa smo se opet žalili, i sada smo uspjeli. Dakle, ključna je bila vrlo dobro pripremljena pravna argumentacija', rekao je ministar.

'Mi smo već neko vrijeme znali da smo tu, ali o ovakvim stvarima se ne priča, nego se rade. Ako smo ozbiljni, prvo moramo napraviti i onda izaći van i reći 'Napravili smo!'. Naša dužnost kao Vlade je da to radimo za našeg državljanina, a ne radi pompe i radi priče', istaknuo je Miljenić.

Poriče da je u pitanju bio neki politički dogovor među zemljama.

IZNENAĐENA I PRESRETNA Supruga Veljka Marića: Konačno je tu

'"Deala" nije bilo, iza toga stojim, ali svi su sudjelovali u ovome i dali doprinos u tome, i predsjednik Vlade i ministri, objašnjavali su koliko je važno da se ovaj predmet makne sa strane pa da se može ići dalje.' Na pitanje jesu li premijeri Hrvatske i Srbije mogli utjecati na odluku također odgovara negativno.

'Odluku je donio sud, sudska odluka utemeljena na zakonu i sudski argumentirana.' No, koje je potrebno rješenje sa Zakonom o ništetnosti?

'Što se tiče našeg Zakona o ništetnosti i njihovog, vi znate da sam ja odbio postupiti po takvim optužnicama i nijedan hrvatski ministar neće postupati po nečemu što je radila JNA, koja je bila agresorska vojska. Ali jedino što je ispravno je da se za zločine počinjene na hrvatskom teritoriju sudi u Hrvatskoj. I mi smo 2012. predložili da idemo prema tome da je jurisdikcija primarno počela tamo gdje su zločini počinjeni', kaže Miljenić.

VELJKO MARIĆ STIGAO U REMETINEC! Ispred zatvora ga dočekala nekolicina prijatelja

No, koji je problem za Hrvatsku kad s druge strane ima Srbiju koja ima zakon da su sebi stavili jurisdikciju za 'nadležnost' za cijeli prostor bivše Jugolaslavije?

'Ja sam uvjeren da ćemo polako doći do sporazuma čiji će cilj biti da svi koji su nešto napravili odgovaraju, kriminalci se ujedinjuju i mi moramo surađivati', kaže ministar o suradnji sa Srbijom.

Srbija je kandidat za EU i morat će se nešto promijeniti.

'Hajmo govoriti o našoj pomoći da pokažemo ono što se treba promijeniti i što smo mi prošli, i da damo ruku svima da prođu kroz isto', zaključuje Miljenić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene