Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostat će nekoliko tjedana

VELJKO MARIĆ STIGAO U REMETINEC! Ispred zatvora ga dočekala nekolicina prijatelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veljka Marića pod dolasku u Zagreb, ispred remetinca dočekala je nekolicina prijatelja.

Na dijagnostici u Remetinačkom zatvoru Veljko Marić mogao bi ostati između nekoliko dana i nekoliko tjedana, nakon čega će se odrediti u kojem će hrvatskom zatvoru odslužiti ostatak kazne, kazao je u utorak ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Pročitajte i ovo Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore U Beogradu nastavljeno suđenje roditeljima K. K. Emotivna svjedočanstva Suđenje roditeljima dječaka ubojice: "Supruga me nazvala i rekla - naša Ema je ubijena. Ja sam samo pao na pod"

Miljenić je novinarima u Saboru potvrdio da je Marić, nakon odluke prizivnog suda u Beogradu, predan hrvatskoj policiji te da je na hrvatskom teritoriju, na putu prema istražnom zatvoru u Remetincu.

"Radi se o postupku koji je vrlo dugo trajao, poduzimali smo krajnje napore da dođe do ovoga. Bjelovarski sud je potvrdio presudu suda iz Beograda, on ide na dijagnostiku u Remetinec i tu će se provjeriti zdravstveno stanje i sve drugo što ide, a dalje se postupa kao sa svakim osuđenikom", rekao je Miljenić.

Upitan može li Marić zatražiti prijevremeni otpust iz zatvora, ministar je odgovorio kako svaka osuđena osoba sukladno zakonu ima pravo tražiti uvjetni otpust. "Bitno je da je njegov tretman sada kao bilo koje osuđene osobe u Hrvatskoj, za sve je nadležan hrvatski sud koji će postupati dalje. Neću ulaziti u to što konkretno tko može. Što mu zakon daje, ima pravo", dodao je.

Na slučaju Marić radili su mnogi

Miljenić je naglasio kako su na predmetu Veljka Marića dugo vrijeme radili mnogi.

"Znate da je on započeo negdje 2010. godine uhićenjem, kasnije presudom. Ovo je posao Vlade, on je hrvatski građanin kao svaki drugi. Ja ni u čiju krivnju neću ulaziti niti me zanima. Postoji Konvencija o transferu osuđenih osoba i naša dužnost je bila osigurati njemu i bilo kome, kad osigurava uvjete iz te konvencije, da izdražava kaznu u Hrvatskoj. To je nešto što se radi redovito i gdje smo mi svaki svoj napravili dio", rekao je.

Istaknuo je kako mu je žao što je čitav postupak tako dugo trajao, ali i kako je "bitno da smo u zadnjoj fazi ušli u izravnu komunikaciju Ministarstva pravosuđa RH i nadležnog suda u Srbiji".

"Kad smo mi prije nekih pola godine uspjeli dobiti status stranke u postupku pred sudom, mi kao Ministarstvo pravosuđa, onda smo se mogli boriti pravnim argumentima. Mogu vam reći, prvi put smo bili odbijeni, Viši sud je prihvatio našu žalbu jer smo imali pravo na nju, onda se vratilo ponovno na postupak, pa smo se ponovno žalili i sad smo, evo, uspjeli. Dakle, to je jedan postupak koji dugo traje, mi smo stalno poduzimali neke aktivnosti, govorim o pravosudnom dijelu. Naravno da, paralelno s time, svi moji kolege su odrađivali svoj dio posla, jer ovo je bio jedan predmet koji je opterećivao i odnose", kazao je Miljenić.

'Dobar korak'

Naglasio je kako je stav Hrvatske bio i ostao da su hrvatski sudovi sposobni procesuirati sve što se dogodilo u Hrvatskoj. Na pitanje je li riječ o koraku u normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, odgovorio je kako je "svakako jedan dobar korak".

"Bitno je da zemlje, pogotovu u ovoj pravosudnoj sferi, imaju povjerenje jedna u drugu i da se poštuju neke stvari koje smo uglavili, koje smo potpisali. Ovo je svakako nešto što nam je postojalo kao zapreka, koje sada nema i lakše će biti komunicirati i rješavati neke stvari, ali u svakom slučaju imamo odnose koji su takvi kakvi jesu, ovo će sigurno pridonijeti da oni budu bolji", ocijenio je Miljenić.

Upitan što će dalje biti sa zakonom kojim je Srbija proglasila jurisdikciju nad ratnim zločinima počinjenim u bivšim republikama SFRJ, Miljenić je kazao kako Hrvatska "i dalje ima svoje mišljenje o njemu i inzistirat ćemo na nekim stvarima o kojima smo govorili i prije".

Primopredaja na Bajakovu

Žalbeni sud u Beogradu donio je rješenje o transferu pravosuđu Republike Hrvatske ratnog veterana Veljka Marića, koji je u Srbiji pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina, a vrijeme i tehnički dio transfera ovise o dogovoru resornih ministarstava Srbije i Hrvatske, potvrdio je u utorak za Hinu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet.

Primopredaja Marića obavljena je na graničnom prijelazu Bajakovo.

Oko vijesti izručenja branitelja Marića putem Facebooka se oglasila i Marijana Petir, HSS-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

"Sretna sam što će Veljko Marić doći u Hrvatsku i imati pošteno suđenje. Zahvaljujem svima koji su vjerovali da je to moguće i pomogli mi u prikupljanju argumentacije. Očekujem da je slijedeći korak promjena spornog srpskog zakona koji predstavlja opasnost za još 300 hrvatskih branitelja i udar je na suverenitet Hrvatske i 17 drugih država članica iz kojih su bili branitelji koji su se borili na strani Hrvatske. Pravna analiza koja potvrđuje da je riječ o "pravnom hibridu" odaslana je prošlog tjedna svima nadležnima u Hrvatskoj i EU", napisla je Petir.

Veljko Marić u Sremskoj Mitrovici je izdržavao kaznu od 12 godina zatvora po pravomoćnoj presudi za ubojstvo Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991. a kako je ranije potvrdilo srbijansko pravosuđe protiv njega se vodi istraga "za još tri radnje izvršenja kaznenog djela ratnog zločina", također navodno počinjenog na teritoriju Grubišnog Polja.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja bilateralnih dogovora o njegu transferu u Hrvatsku, a u zahtjevu za transfer koji je podnijelo hrvatsko ministarstvo pravosuđa ranije je navedeno kako će se "izdržavanjem kazne u Republici Hrvatskoj, prema Veljku Mariću postići svrha kažnjavanja".

Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, a u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila u Grubišnom Polju u listopadu 1991. Žalbeni sud u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je negdašnji pripadnik Zbora narodne garde (ZNG) Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora. Sud je odbio njegovu žalbu.

Bio je uhićen na temelju zakona o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije.

Hrvatska se usprotivila takvom zakonu, a zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ožujku rezoluciju o napretku Srbije, uključujući i amandman hrvatskih zastupnika iz Europske pučke stranke, kojim se Beograd poziva da razmotri svoj zakon o suđenjima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene