Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrt se na učinjeni posao

Milinović: Bilo je puno turbulencija i reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Darko Milinović održao je zadnju konferenciju za novinare kao ministar zdravstva te se osvrnuo na posljednje četiri godine provedene na toj funkciji.

Ministar je sažeo protekle četiri godine u zdravstvu tijekom kojih ono po prvi puta, kako ističe, ni jednom nije sanirano novcem iz Državnog proračuna, a istodobno je smanjen ukupni dug tog sustava koji godišnje troši oko 23 milijarde kuna.

'Ukupni dospjeli dug smanjen je sa 4,6 milijarde na 1,7 milijardu kuna, a dug HZZO-a s 205 na 17 milijuna. Da nije bilo krize zbog koje smo Državnom proračunu rebalansom vratili tri milijarde kuna, zdravstveni sustav danas bi bio bez dugova', ustvrdio je Milinović.

Nabraja nadalje kako su u protekle četiri godine povećana sredstva za posebno skupe lijekove s 25 na 450 milijuna kuna, a na listu lijekova HZZO-a uvrštena 302 nova lijeka, među kojima 84 inovativna lijeka. S 13 inovativnih lijekova proširena je pak lista posebno skupih lijekova, a Ministarstvo je u nabavku nove opreme uložilo 827 milijuna kuna, rekao je ministar zdravstva.

Kada je riječ o smanjenju listi čekanja, Milinović navodi podatak da je u mjesec dana od kako je HZZO za smanjenje listi čekanja izdvojio dodatnih 20 milijuna kuna one smanjenje, ovisno o bolnici, između 10 i 20 posto, a učinjeno je 2556 pretraga više nego u mjesecu prije toga. Pritom je napravljeno, kaže, 338 više MR pregleda te 191 CT-om, 465 ultrazvuka abdomena, 383 ultrazvuka srca itd.

Osvrnuo se i na provedbu reforme hitne medicinske pomoći, koja je u posljednje vrijeme u središtu zanimanja javnosti zbog dva smrtna slučaja u Krku i Umagu, koje se povezuju s kašnjenjem hitne pomoći, te pritom kao odgovornog prozvao župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu.

Naime, inspekcija je utvrdila, rekao je Milinović, da je 1. studenoga županija ukinula po jednu pripravnost i dežurstvo u Krku bez znanja ministarstva, a isti je problem, dodao je i s Istarskom županijom.

Ministar zdravstva na odlasku najavio je i nastavak započete informatizacije i uvođenje e-uputnica i e-kartona u primarnu zdravstvenu zaštitu što bi trebalo završiti do polovice iduće godine. (HIna)

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu (Ne)briga za onkološke pacijente - 1 (NE)BRIGA ZA ONKOLOŠKE PACIJENTE Potpuni užas s vozilima hitne pomoći: "Kao da krumpire vozite", "Osjećam se kao da sam u Afganistanu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene