Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smeće kao kamen spoticanja

ZA DOGOVOR SU OSTALA TEK DVA MJESECA Toliko Hrvatsku dijeli od milijunskih penala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamen spoticanja u bivšoj Vladi HDZ-a i Mosta bio je plan gospodarenja otpadom. HDZ je prijedlog plana ministra Dobrovića dva puta skidao s dnevnog reda Vlade nakon čega ih je Mostov ministar optužio da umjesto interesa građana štite interese lobija koji zarađuje na smeću. Za dogovor su ostala tek dva mjeseca. Toliko Hrvatsku dijeli od milijunskih penala.

Plan za gospodarenje otpadom mjesecima je na čekanju. Odlagališta grcaju, reciklira se tek 17% otpada, a velika većina gradova nema ni adekvatnu infrastrukturu.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Briselske fotelje Petrov nakon odlaska Raspudića: "Iskreno mi je žao. Htio sam da svi budemo na listi" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

''Trudim se odvojiti staklene boce, plastiku i papir koliko je to moguće jer nemamo baš te kontejnere u blizini'', kaže Jasna iz Zagreba.

Gradovi su se našli u velikim problemima, poručuju iz Udruge gradova. ''Dijelom zbog manjkave zakonske regulative na otpad, a velikim dijelom zbog nedonošenja plana gospodarenja otpadom'', rekla je Nives Kopajtich-Škrlec, Udruga gradova.

Dobrovićev plan izgradnje 70-ak sortirnica, reciklažnih dvorišta i kompostana dva je puta skinut s dnevnog reda Vlade. Primjedbe je imalo ministarstvo graditeljstva.

''Siguran sam da će nova Vlada sjesti ponovno za stol, sagledati sve aspekte i da ćemo u zakonskom roku usvojiti i ovaj plan'', rekao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva. To se mora učiniti do kraja godine, inače Hrvatska ostaje bez europskih 475 milijuna eura namijenjenih zbrinjavanju otpada. Još nam prijete i milijunski penali.

Ministar uvjerava - neće ih biti. ''Planiramo u petak pustiti u javnu objavu - mi smo napravili sve formalne dopune koje smo trebali napraviti'', rekao je Slaven Dobrović, ministar okoliša. SDP-ov bivši ministar kaže - sve su imali spremno i godinu dana uzalud potrošili.

''A danas, u programu ove Vlade sadržano je sve ono za što smo se mi zalagali, ipak će se centri graditi'', kaže Mihael Zmajlović, bivši ministar okoliša.

''Mi ćemo argumentirano raspraviti, opravdati potrebu za smanjenjem kapaciteta određenih centara za gospodarenje otpadom'', kaže Dobrović. Milijune vrijedan plan tako je ostavljen - za zadnji tren.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene