Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijan Brkić gost Dnevnika Nove TV

Milijan Brkić: "HDZ se ne bavi kupovanjem, već razgovara sa svim zastupnicima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV je zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić s kojim je razgovarao Mislav Bago.

HDZ je spasio ministra Zdravka Marića, a sada je pitanje kako će proći izbor novog predsjednika Sabora. O tome sa zamjenikom predsjednika HDZ-a, Milijanom Brkićem, razgovara Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ostavke Petrova Milijan Brkić nema dilemu o tome tko treba voditi sjednicu Sabora Slika nije dostupna Milijan Brkić: Brkić: "Hvala bogu da je netko došapnuo Petrovu i da je napokon shvatio..."

Brkić kaže da Poslovnik Sabora jasno kaže da predsjednika Sabora mijenja netko od potpredsjednika iz parlamentarne većine, dakle netko od HDZ-ova tri potpredsjednika Sabora.

Siguran je da će saborski Odbor za Ustav donijeti zaključak sukladan Poslovniku, nakon čega će sjednica početi u 11 sati i vodit će je Željko Reiner. "Na toj sjednici bit će donešeni zaključci da se prihvaća taj stav Odbora. Nakon toga bit će prihvaćanje ostavke bivšeg predsjednika Sabora Bože Petrova i nakon toga bit će donesena odluka o nastavku sjednice Sabora", rekao je Brkić, dodajući da će Sabor sa sutrašnjim danom odrediti stanku do 24. svibnja. "Osobno mislim da bi bilo dobro zbog smirivanja situacije, da nastavak sjednice bude nakon lokalnih izbora, kako se ne bi kontaminirao prostor za lokalne izbore", rekao je Brkić.

Na pitanje Mislava Bage da bi kritičari rekli kako im pauza treba da mogu kupiti ili prikupiti još neke zastupnike za parlamentarnu većinu, Brkić je rekao da termin "kupiti" u politici ne postoji.

"Ti kritičari koji govore takvim jezikom, mislim da govore neargumentirano u svojoj bijedi, jadu i tuzi zbog toga što oni nisu u poziciji. Ali HDZ se ne bavi kupovanjem, nego razgovara sa svim zastupnicima, osim sa SDP-om i HNS-om. Tako da ćemo sigurno prije sljedećeg zasjedanja Sabora imati 76 ruku za izglasavanje nove većine", rekao je Brkić

Dodao je da će i u petak  dodatno izaći u susret stabilnosti političkog prostora u Hrvatskoj. Neće ići s izglasavanjem predsjednika Sabora, nećemo inzistirati na izglasavanju, nego će sjednicu voditi Reiner.

"Kad HDZ bude imao 76 glasova, onda ćemo ići na izglasavanje novog predsjednika Sabora", rekao je Brkić, dodajući da to može biti i sutra. "U politici vam je sve relativno i sve moguće", kaže Brkić.

Za SDSS je rekao da je potpora vladajućoj većini i u bivšoj vladi i u ovoj, i kao takvi oni su partneri HDZ-a

Upitan je koliko zastupnika nedostaje za izglasavanje ministara, rekao je da će se to vidjeti na prvoj sljedećoj sjednci, najvjerojatnije nakon lokalnih izbora.

"U politici i u životu moramo biti odgovorni ljudi. HDZ je pokazao itekako veliku odgovornost, itekako je brinuo o stabilnosti i političkoj i financijskoj. Osobno sam stava da nećemo ići s forsiranjem procedura nego ćemo stabilizirati situaciju", rekao je Brkić

Na pitanje o optužbama Mosta, Brkić je rekao da one ne stoje. "Inače, kad se dvoje ljudi razvode, kad je velika ljubav, onda je velika svađa nakon toga. Pogotovo kod onih koji nemaju argumenata", rekao je Brkić, dodajući da je Most imao sve upravljačke mehanizme represivnog aparata u svojim rukama. 

"MUP je kao organ istrage je itekako mogao pokrenuti izvide o određenim kriminalnim radnjama. Sjećate se i Poreznog USKOK-a. Na njegovom čelu je gospodin kojeg je zagovarao Most i nitko mu nije ulazio u suverenitet djelovanja. On je mogao suvereno upravljati svim procesima i vršiti sav porezni nadzor koji mu je bio na raspolaganju", rekao je Brkić.

Rekao je i da HDZ nije za nove izbore jer to znači dodatni trošak veći od 120 milijuna kuna. "To iziskuje dodatno umaranje hrvatskog naroda. Hrvatskom narodu je dosta izbora, potrebna mu je politička, gospodarska i financijska stabilnost. Dakle, HDZ nije za nove izbore, ali je za njih spreman i sigurno će bolje proći nego ovi drugi na političkoj sceni", rekao je Brkić, dodajući da s Mostom sigurno neće koalirati i treći put

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene