Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Vlada donijela prijedlog zakona

Milanović. Radije bi dali božićnice, ali novca nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sada je i konačno, državni i javni službenici ostaju bez božićnica i regresa! Vlada je donijela prijedlog zakona koji im to omogućuje. Premijer Milanović poručuje: 'Mi bismo dali, ali novca nema!'

Vlada je jasna, nema božićnica za ovu i iduću godinu. Neće biti ni regresa u 2013. 'Radije bi dali, nego da ljudi prosvjeduju, ali u ovom trenutku toga nema', kaže premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora" Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Vlada je donijela prijedlog zakona koji im omogućava neisplatu, jer određena prava stoje i u granskim ugovorima, a o njima još nije pregovarano. Uporište za takve poteze, kazao je ministar Mrsić, ima u odlukama Ustavnog suda koji Vladi dopušta takvo ponašanje u kriznim uvjetima.

'U slučaju pogoršane gospodarske situacije moguće je intervenirati u kolektivne ugovore, s time da je ta intervencija ograničena', kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Nije se dugo čekao odgovor sindikata s kojima Vlada nije pronašla zajedničku riječ. 'Radi se o stvarnom ludilu, a da se radi o ludilu govori i ovaj zakon koji se sada donosi, njegova svrha je da se derogirajuprava na božićnicu i regres tamo gdje su sklopljeni kolektivni ugovori', kazao je Vilim Ribić iz Nezavisnoga sindikata znanosti i obrazovanja.

>> Ribić o Vladinu prijedlogu zakona: Radi se o stvarnom ludilu

Premijer poziva na solidarnost. 'Ovo je kriterij koji se mora odnositi i na javna poduzeća, naročito monopole. Ako bude otpora tome, a bit će, pozivam na solidarnost. U ovom trenutku svi oni koji žive od proračuna ili su vezani za njega to trebaju shvatiti', kazao je premijer Milanović.

Krešimir Sever, inače zaposlenik Fine, podsjeća Vladu kako je povukla zaključak kojim su javne tvrtke trebale usklađivati svoja prava sa pravima zaposlenih u državnim službama. 'Objašnjenje je išlo da su te tvrtke slobodne u pregovaranju sa svojim sindikatima u skladu sa poslovanjem i poslovnim rezultatima. Sada se pokazuje da je to na javno povučeno, a da se potajno očito daje naputak da se ne ide izvan okvira koji je reguliran za državne službe', kaže Sever. Sindikati od borbe za prava radnika neće odustati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene