Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovora nema, slijedi arbitraža

Avberšek poručila Ribiću: 'Nek' ide ća!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati okupljeni oko Vilima Ribića nisu željeli potpisati promjene Kolektivnog ugovora te slijedi arbitraža.

Danas su Vlada i Sindikati trebali potpisati dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. Ali, dodatak ugovora potpisali su Spomenka Abveršek, Ivica Babić, Ljubica Pilić i Jadranka Ivezić, a Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec i Anica Prašnjak odbili su potpisati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković iz minute u minutu Zastupnici manjina odlučili kome će dati podršku, što će na ovo reći Penava i Grbin? Slika nije dostupna 'Ova godina je takva' Milanović učiteljima: Ispričavam se što će vam plaće biti manje!

Sada slijedi arbitraža koja će se provesti tako da će u njoj sudjelovati dva člana koja predstavljaju sindikate i dva člana u ime Vlade te jedan neutralni koji će presuditi vrijede li ova četiri potpisa. Ukoliko neutralni arbitar procijeni da potpisi vrijede, Kolektivni ugovor odnosit će se na sve, a ukoliko procijeni da ne vrijede, slijedi otkazni rok ugovora. U tom slučaju Vlada će svima kroz revidiranje koeficijenata smanjiti plaće za 10 posto, a prosvjetari će ostati i bez dodatka od 3, 5, 7 ili 9 posto već u kolovozu. 

>> Ribić: Nećemo ništa potpisati!

Arbitriranje bi trebalo završiti idući tjedan. Ako se arbitar odluči za izmjene temeljnog kolektivnog ugovora, onda zaposleni u svim javnim službama ove i sljedeće godine gube dvije božićnice i jedan regres, jubilarne nagrade neće dobiti oni koji imaju manje od 35 godina staža, prosvjetari će dobiti dodatak od 2,3 posto tek s prvim siječnjem 2013., ali će im se i dalje uplaćivati dodaci od 3, 5, 7 ili 9 posto, ovisno o godinama staža, naknada za prijevoz dokazivat će se računima pri čemu će oni koji se voze automobilom na posao dobiti povrat od 75 posto stvarnog troška.

'Državni službenici će zadržati plaću jer su normalni, a mi ćemo ostati bez toga jer se netko inati. Neka ide ća iz sindikata', rekla je Spomenka Abveršek Ribić je ponovio da ne prihvaćaju Vladinu ponudu, jer se ne radi o jednokratnom nego o trajnom odricanju od materijalnih prava. U protivnom bi Vlada pristala na njihov zahtjev da se ugovori vraćanje onog što im je oduzeto nakon što prođe kriza. Također je ustvrdio da je danas 'crni petak hrvatskog sindikalizma', jer je u Saboru usvojen Zakon o reprezentativnosti koji će uništiti sindikate.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je u ime četiri sindikata, koji su spremni potpisati dodatak TKU-u, da posljedice odbijanja Vladina prijedloga mogu biti 'vrlo neugodne i dugoročne'. Ta četiri sindikata neće dopustiti raskidanje TKU-a, jer se taj ugovor ne smije dirati zato što Ribić i sindikati Matice 'zadovoljavaju svoju taštinu', kazao je Babić.

Podsjetimo, Vlada je najavila da će, ako danas ne bude potpisan dodatak TKU-u, pokrenuti postupak otkazivanja TKU-a, tako da bi se nakon otkaznog roka od tri mjeseca zaposleni u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi mogli suočiti sa situacijom u kojoj će im Vlada jednostrano određivati plaće uredbama. Neslužbeno im se najavljuje da bi im kroz izmjenu koeficijenata plaće na jesen mogle biti smanjene za 10 posto.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene