Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slikoviti premijer

Milanović: Mi smo u jednosmjernom tunelu, ali vidimo pravo svjetlo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj je sjednici Vlade premijer Zoran Milanović zanimljivo je opisao gospodarsku situaciju u zemlji. Nakion sjednice, s ministrom Linićem održao je konferenciju za novinare.

Premijer Zoran Milanović na današnjoj je sjednici Vlade, komentirajući gospodarsku situaciju i novi proračun za sljedeću godinu, priznao da je Hrvatska u tunelu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

>> Pogledajte mjere koje Vlada predlaže novim proračunom

'Mi smo u jednosmjernom tunelu i idemo u pravom smjeru, a ono što vidimo vani je pravo svjetlo', slikovito je kazao premijer Milanović.

Nakon sjednice s ministrom financija Slavkom Linićem održao je zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je najavio nove razgovore o plaćama u javnom sektoru.

'U prvoj smo godini ostvarili manje ušteda nego što smo planirali. Ovdje govorimo o proračunskoj ravnoteži, koja je važna za ugled države te za njezin kreditni rejting, koji je pak važan za cijenu po kojoj se zadužujemo u inozemstvu. To je stvar, neću reći od značaja za nacionalnu sigurnost, ali svakako stvar visokog nacionalnog značaja. I svi dionici u tom procesu, a to je jedan manji dio ljudi u Hrvatskoj, to bi trebali uzeti u obzir', rekao je Milanović.

Ponovio je poruku s prošle sjednice Vlade, na kojoj se raspravljalo o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, a to je su svi građani dio iste zajednice i istog društva te da svi trebaju biti zaštićeni, ali nitko apsolutno.

Kaže da je ljudski ako se nešto ispregovara pa se ne želi pustiti, 'ali nakon skoro pet godina krize mogu slobodno reći da država, kada su neka materijalna prava u pitanju, nije učinila ništa, kao da gospodarstvo nije palo za deset posto'.

U osnovice i koeficijente neće se dirati

Na izravno pitanje hoće li biti smanjenja plaća ili će se dirati samo u dodatke, i Milanović i Linić su rekli da se u osnovice i koeficijente zasad ne misli dirati. 'Štitimo osnovice i koeficijente, vidjet ćemo dokle je to moguće. Trenutno mislimo da je, ali ne dajemo aposlutna obećanja', rekao je premijer.

Na pitanje o projekciji gospodarskog rasta, odnosno zašto bi itko vjerovao u njih, s obzirom da se ovogodišnja projekcija ni približno nije ostvarila, Milanović je rekao da je uvijek dobro biti umjereni optimist. Spomenuo je i ogromne kamate koje će opterećivati proračun sljedeće godine. 'Ako pada kiša, pada kiša, nećeš ostati doma, ideš van raditi. To je okolnost na koju se prilagođavaš'.

Ministar Linić je na sjednici Vlade najavio da će se sljedeće godine trebati zadužiti za gotovo 27 milijardi kuna. Nešto više od deset milijardi otići će na pokrivanje deficita, dok će oko 16 milijardi ići na refinanciranje obveza. Za drugi dio zaduženje slijedi već u siječnju, iznosit će oko 15 milijardi kuna, a novac će se tražiti na vanjskom tržištu, za početak američkom i europskom, a kasnije ako bude trebalo i na azijskom.

Linić: Ne bavim se demagogijom

Na pitanje o dužnosničkim plaćama, Linić je rekao da on nikad nije predlagao 'takve demagoške aktivnosti'. 'Nisam se bavio demagogijom, a i efekt toga bi bio toiiko minoran da ne znam koja bi bila svrha tog poteza.'

Na ovo se nadovezao Milanović rekavši kako se razmišljalo o linearnom smanjenju, no zatim je novinarima predložio da naprave analizu plaća dužnosnika u europskim državama s najvišim BDP-om po paritetu kupovne moći te ih usporedi s hrvatskim dužnosničkim plaćama.

'To je isto kao i za službene automobile. (...) Kada mi kažu koliki je trošak popravka skupog automobila kojem je istekao jamstveni rok, ja se osjećam opljačkano, to je bezumno plaćati'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene