Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić suzbija pobunu unutar vlastitog saborskog kluba i to prijetnjama izbacivanjem iz stranke.


Naime, nakon što je jučer nekolicina zastupnika jasno predsjedniku stranke kazala kako neće podržati Božu Petrova i tako spasiti njegovu fotelju predsjednika Sabora, te nakon što je potpredsjednica Sabora Milanka Opačić gostujući u Dnevniku Nove TV pojasnila razloge, vrh stranke zabrinuo se za glasovanje o ministru Mariću. Naime, žele li srušiti ministra oni moraju skupiti najmanje 76 glasova.

Vezani članci Peđa Grbin - 1 Hoće li Peđa Grbin biti novi čelnik SDP-a: "Riječ je o čovjeku koji ima veliko iskustvo i koji se pokazao kao marljiv zastupnik, ali…" Biljana Borzan Biljana Borzan: "Nisam razmišljala o tome da se kandidiram za predsjednicu SDP-a, ali nikad ne reci nikad"

Evo na koga računa SDP - uz svoje zastupnike (36) računaju i na Tomislava Sauchu, Mostovce (14) i bivšeg stranačkog kolegu Žagara. Računaju i na IDS (3), Živi zid (3), HNS (9), HSU (1), Snagu (1) i HSS (5). Sa svima njima imaju tek 74 glasa. S obzirom na to da je Ivan Lovrinović kazao kako neće podržati ministra Marića računica kaže 75, dakle nedostaje im jedan glas.

Zbog toga je SDP poslao naputak svim svojim zastupnicima da se moraju pojaviti na sjednici, točnije na glasovanju sutra. U slučaju izostanka bilo kojeg člana Kluba zastupnika SDP-a, kako stoji u naputku stranke, o tome će obavijestiti Predsjedništvo SDP-a i zatražiti raspravu o isključenju tog zastupnika iz stranke.

Najveći pritisak je na Milanku Opačić koja je jučer gostujući u Dnevniku Nove TV kazala kako zbog privatnih obveza ne može nazočiti sjednici sabora do kraja tjedna. Danas u Saboru nije prisutna.

U razgovoru s potpredsjednicom Sabora Milankom Opačić doznali smo kako će svoje privatne obaveze pokušati drugačije regulirati i ispoštovati odluku stranke. ''Jasno sam na stranačkom klubu zastupnika rekla svoj stav o tome zašto ne mislim da je ovo pogodan trenutak za rušenje ministra financija i izazivanje izvanrednih izbora. Svoj sam stav izrekla i činjenicom da nisam svoj potpis stavila na stranački zahtjev za opozivom o čemu je bio informiran i predsjednik stranke. No poštujući većinu u stranci koju sam stvarala i u kojoj djelujem aktivno već 26 godina, ne mislim stvarati probleme i ugrožavati inicijativu stranačkog vodstva ma što god o njoj mislila“, kazala nam je Opačić za Novu TV u telefonskom razgovoru.