Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imao savjet i za vladu

Milan Bandić: Zagreb stoji duplo bolje od Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treba prestati dijeliti što nismo zaradili i prestati honorirati nerad, poručio je Bandić i dodao kako će, ako gospoda na državnoj razini to ne naprave, doći mail kao i za deficit.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u subotu da je Grad Zagreb u dvostruko boljoj ekonomskoj situaciji nego Hrvatska, ali da treba biti u još boljoj, istaknuvši strategiju ravnomjernog gospodarskoj razvoja kao jamstvo da krene bolje i državi koja 'treba prestati dijeliti što nismo zaradili i honorirati nerad'.

Bandić predstavio mjere za poticanje zapošljavanja

Pročitajte i ovo Potpisivanje Napokon regulacija Uznemiruju ih u svako doba dana i noći: "Ja sam obolio od njih, to su lešinari" Ilustracija promjene u trgovinama Kupci trebaju paziti na jednu stvar: Od danas nove cijene za 30 osnovnih proizvoda

Bandić je novinarima na Cvjetnom trgu, gdje je u povodu Dana planeta Zemlje otvorio tradicionalnu manifestaciju 'dm green city project', na pitanje o gospodarskoj situaciji kazao kako Zagreb stoji duplo bolje od Hrvatske, pet, šest puta bolje od Vukovarsko-srijemske i Ličko-senjske županije. No, naglasio je, u Zagrebu nisu sretni zbog toga. 'Zagreb treba još bolje stajati, a strategija ravnomjernog gospodarskog razvitka Hrvatske je jamstvo da Hrvatskoj krene bolje', istaknuo je.

'Treba prestati dijeliti što nismo zaradili i prestati honorirati nerad. To su dvije stvari koje se u Hrvatskoj moraju napraviti. Ukoliko to gospoda na državnoj razini ne naprave doći će mail kao i za ovaj dug deficit proračuna, očito će se morati napraviti preko noći. Ovi koji nam daju novce oni samo uz taj mail još jedan mail pošalju - mjere koje trebate napraviti', rekao je.

Ima osjećaj da Vlada kasni

Vladi je stoga, dodao je, bolje da to sami naprave, iako, kaže, ima osjećaj da kasne. 'Jesu li zakasnili ili ne, to će građani odlučiti, ali imam osjećaj sada da kasne', kazao je.

Upitan kako vidi situaciju u hrvatskom gospodarstvu u trenutku kada je u Hrvatskoj došlo do eksplozije javnog duga te novih mjera racionalizacije i fiskalne konsolidacije, Bandić je odgovorio da može govoriti samo o situaciji u Zagrebu - 'stvari idu dosta dobro, a mogle bi još bolje'.

'To sve što ste nabrojali, u Zagrebu nije slučaj. Kada budem gradonačelnik Hrvatske onda ću vam znati odgovoriti na to pitanje', poručio je Bandić.

Istaknuo je da je Zagreb dosad trošio koliko je trebao, možda i malo više od toga, ali da je uvijek bio u 'gabaritima' te je stoga ovu krizu lakše prebrodio.

'Sanirana je šteta koju su napravili pijani milijarderi'

'Ali, moram vam reći da u vrijeme recesije i krize ćemo prestati trošiti. I u Zagrebu je dijelom trošeno ono što nije zarađeno, dijelom manjim nego u Hrvatskoj tri puta. Međutim, raskidanjem ugovora o nabavci automobila, raskidanjem kolektivnih ugovora, ukoliko sindikati ne pristanu na mjere štednje 5 do 15 posto manje plaća i pet posto manje uposlenih godišnje, ćemo konačno podvući crtu da se više ni jedna lipa viška ne podijeli što nije zarađeno i da se prestane definitivno u stopostotnom iznosu, znači definitivno honorirati nerad', istaknuo je Bandić.

Upitan je li se u Zagrebačkom holdingu ikada trošilo više nego što se trebalo, Bandić je odgovorio da je Holding sastavni dio, zajednički krvotok Grada. 'Za četiri godine ste vidjeli što se dogodilo, pijani milijarderi su napravili štetu koja je sanirana, a sada nam vrijedi zasukati rukave i živjeti dalje. Ne želim vaditi kosture bivše Uprave Holdinga jer da su oni radili dobro ja ne bih ponovno preuzeo instrumente da upravljam javnim poslovima u gradu Zagrebu', istaknuo je.

U vezi manifestacije "dm green city project" koja se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba održava danas na Cvjetnom trgu u povodu 22. travnja, Dana planeta Zemlje, Bandić je rekao da na Cvjetnom trgu 'bildamo ekološku svijest'.

'Svi se zapitajmo, svako jutro kada se probudimo što smo protekli dan napravili da sačuvamo djelom planetu na kojoj nam je još uvijek ugodno živjeti', poručio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene