Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Intervju za Dnevnik Nove TV

Milan Bandić: Nisam ja coprnica, ne obećavam ja ništa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Bandić bio je do posljednjeg trenutka uz HDZ da bi i on promijenio stranu i zatražio raspuštanje Hrvatskog Sabora. Sada je u kampanji kao i ostale stranke, a već je najavio da se kandidira za premijera.

Je li vas je iznenadio ovakav obrat u HDZ-u?

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete" Sjednica Vlade Mnogi kažnjeni, a neki i nagrađeni Kako su Plenkovićevi ministri prošli na izborima? Dvoje dobilo manje od starlete, a jedan je briljirao

Nije me posebno iznenadio. Svaka stranka ima svoj tijek demokratskog preobraženja. Mislim da i HDZ treba proći to svoje čistilište, da se što manje bave sobom, da možemo dalje krenuti. Oni su relevantna snaga na političkom nebu Hrvatske, želim da se što prije konsolidiraju i da idemo na izbore.

Jeste li se čuli s Karamarkom?

Jesam, više puta. I ovih zadnjih mjesec dana i poslije toga. Mislim da je povukao dobar potez, to je trebao napraviti i prije. Želim da se taj potez valorizira na najbolji mogući način i da HDZ krene putem odgovornosti za ovu zemlju i bolje hrvatsko sutra svih relevantnih političkih čimbenika.

Jeste li vi obećali HDZ-u da ćete s njima u preslagivanje za novog premijera?

Nisam ja coprnica, ne obećavam ja ništa. Ja radim svoj posao. Treba se okrenuti k sutra.

Ali prvi ste javno govorili o preslagivanju.

Bilo je šanse da se to napravi, nije se napravilo i idemo dalje. Ja sam govorio o kvalitetnom preslagivanju, stabilnoj većini, strukovnim kompetencijama da Hrvatska krene dalje. A prvi sam i rekao da je dosta cirkusa, da s tim treba prestati i da idemo dalje.

Slijede nam izbori, s kim planirate koalirati imate li nešto u vidu?

Ja sam cijeli život samostalan, osim dragog Boga i majke ne vidim drugog uzora na političkom nebu u Hrvatskoj. Inače u životu planiram ići s građanima Republike Hrvatske kao što idem 16 godina s građanima Zagreba. Mogu vam reći bez lažne skromnosti da ne vidim čovjeka u Hrvatskoj koji ima bolja djela, kvalitetnije reference, više vizije i energije i kvalitete da ponudi Hrvatskoj bolje sutra, da napravimo u Hrvatskoj ono što smo u Zagrebu već napravili, a to znači gospodarski prosperitetnu demokratsku Hrvatsku.

Veći dio političke karijere ste bili u SDP-u, kome se kanite prikloniti nakon izbora – lijevo ili desno?

Treba pitati druge tko će se prikloniti Stranci rada i solidarnosti. Ja se ne priklanjam nikome osim građanima. Bit će još pozitivnih šokova i pozitivnih iznenađenja. Treba prekinuti s eksperimentima, uzeti stvar u svoje ruke, zasukati rukave, preuzeti palicu i voditi ove ljude u bolje sutra. Treba vratiti... oprostitie nemojte me dekoncentrirati, pustite me da kažem rečenicu kad ste me već pozvali. Hrvatskoj treba zajedništva, treba rada, solidarnosti i stručnih kompetentnih ljudi iza kojih stoje djela. A ja imam i širinu, viziju, energiju, djela i to mogu ponuditi hrvatskim građanima.

Ako će biti potrebni vaši glasovi s kime biste radije otišli - s desnim ili lijevim blokom?

Nemojte o tome tko će se kome prikloniti. Ja se mogu jedino prikloniti građanima, a ovo drugo me pitajte kada završe izbori.

Kako ocjenjujete političko djelovanje predsjednice u ovoj krizi?

Ona radi dobro, vodi Hrvatsku dobro i na vanjskom i unutarnjem planu. Danas sam bio njezin izaslanik u šumi Brezovica na Dan antifašističke borbe. Čuli smo se danas. Mislim da ona vodi državu dobro. Kamo sreće da smo imali stabilnu Vladu, da nije bilo ove krize, bilo bi nam svima bolje, no imat ćemo i to uskoro.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene