Autoškola, ilustracija
Autoškola, ilustracija Foto: Krunoslav Petric/Pixsell

Polaznike autoškola uskoro očekuju velike promjene u načinu polaganja ispita. Mijenja se Pravilnik o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita.


Prva velika promjena su kamere koje će snimati cijeli vozački ispit. Zakonodavac predlaže da ispitivač koristi sustav audio-video snimanja koji će biti će povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS) i pohranjivati sve podatke na server. Kandidati će polagati vozački ispit u vozilima na kojima neće biti ploče autoškole već će na vjetrobranskom staklu imati držač za kameru.

Bio je to doista samo pokušaj vožnje (FOTO: YouTube/Screenshot) Ako ste mislili da je lako biti instruktor vožnje: Ovaj je digao ruke od kandidatkinje u svega pola minute

Izgradnja rotora bliži se kraju - 8 Radovi su pri kraju: Pogledajte što se krije u utrobi remetinečkog rotora te kad bi njime mogla proći prva vozila

Obaveza snimanja obrazložena je mogućnošću kvalitetnijeg praćenja tijeka ispita, nadzora rada ovlaštenog ispitivača, analize procesa polaganja vozačkog ispita, kao i utvrđivanja objektivnih činjenica koje su prethodile rezultatu ispita, piše srednja.hr.

Predloženo je i da za vrijeme trajanja ispita u vozilu, osim kandidata koji ga polaže, uz ovlaštenog ispitivača može (ali i ne mora) biti prisutan instruktor vožnje. Umjesto na stražnjem sjedištu, ispitivač će sjediti na prednjem sjedalu i njemu će biti dostupne komande vozila. Iz Udruženja autoškola poručuju da izostavljanje instruktora s ispita ne smatraju opravdanim jer ispitivač ima brojne zadatke i smatraju da će mu biti teško punu pažnju posvetiti ispitu i eventualnim opasnim situacijama u prometu.

Jedan je od prijedloga i mogućnost koja se daje autoškolama - da kandidate za vozača na ispit prijave prije završetka osposobljavanja. Najranije bi to bilo tri sata do završetka propisanog programa, ali uz uvjet da kandidat osposobljavanje završi u roku od 48 sati prije polaganja ispita.