Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA KRAJA PROBLEMIMA S VREMENOM

Meteorologinja otkriva kad će se smiriti orkanski vjetar i vratiti pravo proljeće: "Ovo je zaista bio ekstreman događaj, ali veliki problemi tek stižu"

Jak vjetar u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Jak vjetar u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ana Bago Tomac (Foto: Dnevnik.hr) Ana Bago Tomac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko, Šibenik (Foto: Dnevnik.hr) Marko, Šibenik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Jak vjetar u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Olujno nevrijeme u Zagrebu izazvalo je brojne komentare i usporedbe s burom kakva puše na obali. Ana Bago Tomac, meteorologinja Dnevnika Nove TV, otkriva kakvo nas vrijeme očekuje u idućim danima, nakon snažnog nevremena i obilnih kiša.

Primjerice, u veljači su nikad jači udari bure izmjereni u Makarskoj i Splitu. U Makarskoj su udari iznosili čak 191 kilometar na sat, dok je u Splitu zabilježen udar od 176 kilometara na sat. Na papiru to djeluje znatno više od zagrebačkih stotinjak kilometara na sat, pa se u Dalmaciji cijeli dan uspoređuju vjetrovi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budite na oprezu Upaljen narančasti alarm za dvije regije, opasno vrijeme očekuje nas i u ponedjeljak Krčki most Život na otoku Bura dirigira, otočanima oduzeli note, ali čini se da stižu dobre vijesti: Što su nadležni dogovorili o Krčkome mostu?

Mira iz Šibenika uvjerena je da je Zagrepčanima gore kada puše vjetar nego kada na moru puše bura.

"Gori je vitar u Zagrebu nego bura kod nas. Zbog padova krovova, crjepova, prevelik je promet, tramvaji voze i tako... Veća je opasnost od ozljeđivanja. Što se tiče hladnoće, gore je na našoj buri nego na njihovu vjetru", smatra Mira.

Ana Bago Tomac, meteorologinja Dnevnika Nove TV, objasnila je zbog čega je došlo do ovako jakog vjetra i što na usporedbe s vjetrom u Zagrebu i burom na moru kaže struka.

Bura je sasvim sigurno najjači vjetar na našem području i mi iz unutrašnjosti sigurno nemamo namjeru preuzeti vodstvo u jačini vjetra ili udara vjetra, ali postoji ipak velika razlika u ovoj epizodi olujnog vjetra u Zagrebu i bure na Jadranu. Neuobičajeno je da se ovaj hladni prodor dogodio u vrijeme kad je već sve prolistalo, pa je drveće previše otežalo pod lišćem i kišom.

Drugo je da je i prethodnih dana palo dosta kiše, pa je i tlo vlažno, što je u kombinaciji s dugotrajnim olujnim udarima sjeverca dovelo i do ovakvih posljedica. Riječ je zapravo o tome da se poklopilo nekoliko nepovoljnih utjecaja.

Svibanj je, a Hrvatska je u zimskim jaknama. Neuobičajeno u svakom slučaju. Možeš li nam pojasniti zašto je došlo do ovako jakog vjetra?

Treba reći da se zaista radi o ekstremnom događaju koji je, srećom, danima unaprijed bio dobro prognoziran. Ova situacija posljedica je jednostavno položaja sinoptičkih sustava, polja visokog tlaka zraka iznad sjeverozapadne Europe i snažne ciklone na jugu Italije te zbog velike razlike u tlakovima, pogotovo iznad središnje Hrvatske, gorskog dijela i sjevernog Jadrana.

Također, zbog takvog položaja izobara, linija istog tlaka, omogućen je i prodor hladnog zraka sa sjevera nad ta ista područja, što je dodatno pojačalo efekt jačine vjetra. Poklopilo se mnogo nepovoljnih utjecaja.

Sve nas, naravno, zanima i do kada će potrajati ovakvo vrijeme, kada će napokon pravo proljeće?

Od četvrtka stiže, ako ne sunčanije, onda barem toplije vrijeme pa će temperature opet biti bliže 20 stupnjeva, što je, u usporedbi s 10-ak, ipak bitno toplije.

Ovako jak vjetar puhat će još u ponedjeljak tijekom noći i u utorak ujutro, nakon čega će oslabjeti na umjeren, ali velike probleme donijet će obilne kiše koje se očekuju u utorak i srijedu. Pauza od kiše bit će kratkotrajna, samo četvrtak i petak, a onda opet promjenjivo, no ovaj put uz južinu i puno manju količinu kiše.

Detaljna prognoza

Jak vjetar koji je izazvao velike štete i probleme u unutrašnjosti zemlje, a osobito u glavnom gradu, još će puhati i tijekom noći i u utorak ujutro, a onda će oslabjeti na umjeren. Što se tiče opasnih pojava i opasnog vremena, nažalost, nismo gotovi jer nam sada stižu velike količine kiše, zbog kojih može doći do poplava i izlijevanja rijeka. Osobito jaka kiša očekuje se na istoku zemlje, dok će u gorju padati susnježica, a u višem gorju i snijeg.

Ciklona koja nam je donijela mnoge probleme ni u utorak se neće pomaknuti daleko. Ostaje i dalje na jugu Italije, a na njezinoj gornjoj strani padat će obilna kiša u većini unutrašnjosti, lokalno je moguća i na sjevernom Jadranu.

U utorak nas čeka i dosta hladno jutro. U gorskim krajevima temperatura će se spustiti i do nule pa će padati susnježica, a u višem gorju i snijeg. Tijekom noći i ujutro probleme će i dalje stvarati jak i olujan sjeverni vjetar, a na Jadranu olujna bura s orkanskim udarima u podvelebitskom dijelu.

Za središnju Hrvatsku u utorak poslijepodne ipak ima i dobrih vijesti, a to je slabljenje vjetra na umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, ali što se tiče kiša i oblaka, stanje ostaje više-manje nepromijenjeno. Čeka nas tmuran i kišovit dan.

U većem dijelu unutrašnjosti kiša lokalno može biti jaka i obilna, a to osobito vrijedi za najstočnije krajeve. Puhat će umjeren sjeverni vjetar i bit će cijeli dan oblačno.

Na Jadranu će u utorak poslijepodne biti manje kiše, osobito u Istri i na otocima, ali problemi vezani za olujnu i orkansku buru u podvelebitskom dijelu ostaju i dalje.

U Gorskom kotaru i Lici povremeno će biti jake i obilne kiše i susnježice, najviša temperatura bit će zimskih 3 do 5 stupnjeva.

Na južnom će dijelu biti promjenjivo uz povremeno moguća i sunčana razdoblja, ali povremeno će i ovdje biti kiše. Jaka i olujna bura puhat će na sjevernom dijelu, a krajnjem jugu i dalje umjereno jugo.

Sljedećih dana vrijeme će se na kopnu ipak smiriti. Vjetar će već u srijedu okrenuti na umjeren sjeverac, ali još će padati jaka i obilna kiša. Od četvrtka će svakako biti toplije, ali uz povremene lokalne pljuskove.

Na Jadranu će postupno slabjeti bura, ali tek od srijede poslijepodne, a zamijenit će ju u četvrtak sjeverozapadnjak, a u petak jugo. I tu se očekuje toplije vrijeme. 

Sve do srijede bit će raznih upozorenja vezanih za opasno vrijeme. U utorak još zbog jakog vjetra, a zatim obilnih i jakih oborina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene