Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zauzeo se danas da se, pri upisu na visoke škole i fakultete, izjednače prava svih potencijalnih studenata, a da se djeci ratnih vojnih invalida i poginulih hrvatskih branitelja pomogne financijski.


"Volio bih da je Ustavni sud već donio svoju presudu i da prestanu svakakva politička nadmetanja", rekao je Mesić, kojega su novinari, nakon svečane sjednice zagrebačke Županijske skupštine, zamolili da komentira ustavnu tužbu zbog prava na prednost koje pri upisu na fakultete imaju djeca branitelja.

Vezani članci Slika nije dostupna Ljetni upisni rok: Pogledajte koji su fakulteti najpoželjniji i gdje je ostalo još mjesta Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet"

Ocijenivši da takav način upisa "nije dobar ni za one koji su privilegirani, ni za one koji to nisu", Mesić je podsjetio da
privilegij pri upisu na visoke škole i fakultete nisu imala ni djeca partizana, nakon Drugoga svjetskog rata.

"Djecu treba izjednačiti u pravima, a ako ima djece naših poginulih branitelja ili djece ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, treba im pomoći financijski", zaključio je Mesić, koji rješenje iz važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji smatra neprihvatljivim.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju