Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povratak prognanika i izbjeglica jedan je od prioritetnih zadataka Hrvatske i njezin nesporni interes, rekao je u četvrtak predsjednik Republike Stjepan Mesić tijekom susreta s voditeljem misije UNHCR-a u Hrvatskoj Jeanom Claudeom Concolatom.


Prema priopćenju iz Ureda predsjednika, voditelj misije UNHCR-a je rekao kako je vidljiva pozitivna promjena u Hrvatskoj od vremena kada je preuzeo dužnost do danas.

Vezani članci Marina Škrabalo Pokrenut fond hitne podrške za više od stotinu izbjeglica u Hrvatskoj: "Cilj je prikupiti 120.000 kuna" Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 Dok napetosti na tursko-grčkoj granici rastu, EU razmatra opciju udomljavanja djece migranata

"No, ako se može reći da je istina kako se sad vidi svjetlo na kraju tunela, istina je i to da iz tunela još nismo izašli", naglasio je Concolato.

U nastavku razgovora, prema priopćenju, bilo je riječi o nekim
specifičnim zadacima UNHCR-a, a najavljeno je i objavljivanje studije, izrađene u suradnji sa zagrebačkim sveučilištem, o održivosti povratka izbjeglica u Hrvatsku.

Predsjednik Mesić iznio je i procjenu kako ne bi bilo dobro naglo prekidati djelovanje međunarodne zajednice u Hrvatskoj, jer, kako je rekao, "još ima dosta stvari koje treba uraditi", priopćeno je.