Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić odlikovao Šeksa

'Među prvima koji su branili i osmislili demokratsku Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić odlikovao je Vladimira Šeksa, aktualnog potpredsjednika i bivšeg predsjednika Hrvatskoga sabora, Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti RH, izgradnji i napretku RH, te za osobni izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima.

Predsjednik Mesić istaknuo je, uručujući Šeksu u Uredu predsjednika odlikovanje, da ga sa zadovoljstvom dodjeljuje osobi koja je među najzaslužnijima za ustavnopravno uređenje Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić posmrtno odlikovao Anu Rukavinu Slika nije dostupna Rusija dodijelila Mesiću 'Medalju Puškina'

Mesić je naglasio kako je Šeksov doprinos to veći što je djelovao 90-ih godina prošloga stoljeća, u teškim vremenima globalnih svjetskih promjena, kada je nestajala bipolarna podjela svijeta, a najavljena demokratizacija zemalja istočne i jugoistočne Europe. 

U Hrvatskoj su te promjene bile posebno teške i dramatične zbog Miloševićeve agresija na Hrvatsku, podsjetio je Mesić ističući da je Šeks bio među prvima koji je ne samo branio, nego i osmislio demokratsku i europsku budućnost Republike Hrvatske.

Šeksov doprinos je veći što je djelovao 90-tih godina prošlog stoljeća u teškim vremenima globalnih svjetskih promjena, naznačio je Mesić 'Predano radeći zajedno s drugima najprije na ustavnim promjenama, a zatim na donošenju Božićnog ustava, u te ste najvažnije državne akte ugradili, što je Hrvatski sabor prihvatio, najšira demokratska načela na kojima se treba temeljiti samostalna Republika Hrvatska. Posebnu pozornost poklonili ste, uz ostalo, antifašističkom utemeljenju Hrvatske, te zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Time smo bili prepoznati kao zemlja koja želi graditi istinsku demokraciju i dobili međunarodno priznanje', naglasio je predsjednik Republike dodajući da je Šeks kao predsjednik i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik, ali i kao član niza državnih tijela, svoje pravno znanje, političko iskustvo i ljudske sposobnosti stalno ulagao u izgradnju hrvatskog pravnog sustava, razvitak hrvatske demokracije i opće dobro domovine.

Zahvalivši na odlikovanju, Šeks je rekao da ga s iznimnim zadovoljstvom prima od 'čovjeka koji je dao snažan pečat i zamah, posebno u zadnjem desetljeću, na međunarodnoj afirmaciji Hrvatske u globalnim europskim i svjetskim razmjerima'.

Šeks je rekao kako odlikovanje doživljava kao priznanje za svoj politički rad i djelovanje, posebice 90-ih godina prošloga stoljeća kada je 'trasiran put u hrvatsku neovisnost, samostalnost i međunarodno priznanje'.

'Nastojao sam Hrvatsku projektirati, zajedno sa svima ostalima, kao državu u kojoj će se oživotvoriti najviša demokratska načela, te čežnja hrvatskih građana za državom vladavine prava i socijalne pravde. Ta dva kamena temeljca su mi bila stalni putokaz u svim aktima', istaknuo je Šeks.

Šeks je i pred novinarima izrazio posebno zadovoljstvo što je odlikovanje primio iz ruku aktualnog predsjednika Republike Stjepana Mesića, a na upit kako sada gleda na 'grube riječi koje su tijekom godina izmijenili', Šeks je rekao kako su povremene 'iskre' sasvim prirodne u pola stoljeća 'zajedničkog života'.

'Jedno pola stoljeća smo predsjednik Mesić i ja u raznovrsnim ljudskim, prijateljskim, političkim i drugim odnosima. Bilo je tu različitih, uzajamno, sinusoida, ali sve u svemu, u onim bitnim trenucima uvijek smo dijelili iste političke stavove i poglede. A to što su bile ponekad neke iskre, uzajamno, to je u pola stoljeća zajedničkog života sasvim prirodno', rekao je Šeks.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene