Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbog manipulacija'

Mesić od finskog veleposlanstva zatražio optužnicu protiv menadžera Patrie

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri menadžera tereti se da su od prodaje oklopnih vozila podmitili trojicu Hrvata, među kojima je navodno bio i Mesić.

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić zatražio je u ponedjeljak od finskog veleposlanstva u Zagrebu puni tekst optužnice protiv trojice menadžera tvrtke Patria koje finsko tužiteljstvo tereti da su kod prodaje oklopnih vozila podmitili trojicu Hrvata, među kojima je navodno i tadašnji predsjednik Mesić.

Pročitajte i ovo Kazimir Bačić USKOK objavio Podignuta optužnica protiv bivšeg ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i poduzetnika Milana Lončarića: Poznato za što se sve terete Ilustracija Podignuta optužnica Palo zločinačko udruženje, među okrivljenima policajci: Za novac odavali podatke o istragama i krivotvorili pečate u putovnicama

Iz njegova ureda danas je priopćeno da je Mesić na vlastiti zahtjev primio prvog tajnika i zamjenika šefa misije finskog veleposlanstva u Zagrebu Ville Anderssona.

U rujnu početak suđenja u slučaju Patria

'Bivši je predsjednik zatražio pomoć veleposlanstva Finske kako bi dobio na uvid puni tekst optužnice podignute u Finskoj u vezi prodaje oklopnih transportera Patria Hrvatskoj, kao i autorizirani puni tekst izjave finskog državnog tužitelja koji u vezi s time navodi i njegovo ime, budući da dio hrvatskih medija manipulira i s dijelovima optužnice i dijelovima izjave finskog državnog tužitelja, optužujući g. Mesića da je primio mito prije zaključenja ugovora o kupnji oklopnih transportera Patria za potrebe Oružanih snaga RH', navodi se u priopćenju Mesićeva ureda.

Dodaju da će bivši predsjednik nakon što dobije tražene materijale i ovisno o njihovom sadržaju, odlučiti o svojim narednim koracima.

Suđenje bivšim menadžerima finske tvrtke Patria, koji se sumnjiče za odobravanje mita pri zaključivanju posla isporuke oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku, trebalo bi započeti u rujnu ove godine.

Kakva je mogućnost da se ugovor s Patrijom proglasi ništetnim?

Finska novinska agencija objavila je da je na pripremnom ročištu tužitelj Jukka Rappe kazao kako je čak pet posto iznosa cjelokupnog posla bilo namijenjeno mitu i to dva posto direktoru 'Đure Đakovića' Bartolu Jerkoviću, a po jedan posto tadašnjem hrvatskom predsjedniku Mesiću i nekadašnjem premijeru Franji Greguriću. Rappe je kazao da se radi o vrlo složenom slučaju jer su neki računi bili krivotvoreni te da finsku tužiteljstvo ne zna niti kome je novac bio stvarno isplaćen.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene