Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro analiza Sabora o tajnosti brijunskih transkripata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak izvijestio je danas da je od Sigurnosno-obavještajne agencije (POA) i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio da analiziraju zakonitost višekratnog objavljivanja tonskog zapisa s brijunskog sastanka u programu HTV-a.

Jarnjak je to rekao novinarima u Saboru, nakon što su trojica članova Odbora Pero Kovačević (HSP), Ante Markov (HSS) i Srećko Ferenčak (HNS) te Klub zastupnika HSP-a zatražili da Odbor tematski raspravi objavljivanje zapisa, te da se na sjednicu pozove i ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Kosor ekskluzivno: Već je počela istraga kako su 'brijunski transkripti' došli u Haag Slika nije dostupna Pet razloga zbog kojih vlade taje postojanje NLO-a

Kovačević je, iznoseći zahtjev na konferenciji za novinare, kazao kako očekuje žurno sazivanje sjednice.

Podsjetio je da je riječ o dokumentu koji je bio označen kao državna tajna, te naglasio da HSP nema saznanja da je taj dokument, osim za potrebe Haškog suda, deklasificiran i za javnost.

Kovačević ističe da je objavljivanje tajnih dokumenata protivno Zakonu o tajnosti podataka.

Izrazio je i sumnju u vjerodostojnost tonskog zapisa sa sastanka vojnog i političkog vrha na Brijunima u srpnju 1995.

"Sumnjamo da je zapis premontiran i to tako da bi potvrdio transkript poslan Haškom sudu", rekao je Kovačević.

Markov je novinarima kazao kako ne može sa sigurnošću reći je li riječ o državnoj tajni, ali da je dužnost Odbora da, u ovom i svim drugim slučajevima, utvrdi je li bilo nezakonitosti.

Pokaže li se da je objavljivanje zapisa bilo nezakonito, oni koji su prekršili zakon trebaju biti sankcionirani, rekao je.

Ferenčak, pak, ističe kako ne želi ulaziti u raspravu o tome treba li zapis ostati tajna, ali da se dokumenti "ne mogu objavljivati kako se tko sjeti", već da za to postoji zakonska procedura.

Jarnjak je, pak, kazao kako je čuo za zahtjev članova Odbora, te da je od SOA-e i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost prije nekoliko dana zatražio da analiziraju nosi li objavljeni zapis oznaku tajnosti.

Očekuje da će očitovanje nadležnih tijela stići do sredine slijedećeg tjedna, kada će sazvati i sjednicu Odbora.

Jarnjak nije htio govoriti o tome što će se dogoditi ako se utvrdi da su objavljeni tajni dokumenti, rekavši kako će Odbor raspraviti slučaj i proslijediti ga nadležnim tijelima, koja će utvrditi je li bilo kršenja zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene