Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Stjepan Mesić je, osvrnuvši se na propovijed vojnog ordinarija msgr. Jurja Jezerinca u crkvi Gospe Fatimske u Belaju, kazao da je zatražio susret s papinskim nuncijem msgr. Franciscom Javierom Lozanom.


Podsjećamo, Jezerinac se u propovijedi, po pisanju medija, dotaknuo predizborne kampanje te "obećanja nekih stranaka nazvao sotonskim".

Vezani članci Slika nije dostupna Počinje li Sanaderova era na Pantovčaku? Slika nije dostupna Mesić: I Sanadera mogu zamisliti kao predsjednika

"Vojni ordinarij Juraj Jezerinac u svojoj izjavi me nije naljutio,
već on kao dio vojske ne može sudjelovati u predizbornoj kampanji", rekao je novinarima danas u Varaždinskim toplicama predsjednik Mesić.

"Vojska ne može ni na koji način sudjelovati u promociji ili biti
protiv ove ili one stranke i to se odnosi i na vojnog ordinarija",
istaknuo je Mesić.

"Ako se nastavi s takvim izjavama, poduzet ćemo sve potrebne mjere. U vojsci ne može biti onaj koji se bavi politikom. To sam pokazao pred hrvatskim generalima, a učinit ću i ubuduće. Ne miješam se u crkvene poslove", dodao je Mesić.

Poruku HBK-a uoči izbora Mesić je komentirao "kako bi im oni koji sudjeluju u predizbornoj kampanji trebali reći da se ne miješaju. Ja sam poručio vojnicima da se ne mogu baviti politikom". 

Mesić o Sanaderu

Predsjednik se na zamolbu novinara osvrnuo i na izjavu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, kazavši da se on (Mesić) ne miješa u predizbornu kampanju. 

"U Ustavu piše da sam dužan voditi brigu o funkcioniranju svih institucija ove zemlje. Da su isključili brigu o institucijama i državnim mehanizmima tijekom predizborne kampanje, ja o tome ne bih vodio računa. U predizbornoj kampanji ne ću sudjelovati, jer ne propagiram nijednu stranku niti ičije predizborne programe i timove."

Sanader je u subotu na predstavljanju HDZ-ova programa i kandidata u Zagrebu zatražio od predsjednika Mesića da ubuduće ne govori o izbornoj kampanji i političkim strankama, istaknuvši kako to nije Mesićeva ustavna uloga.

"Njegova ustavna uloga nije da komentira programe pojedinih stranaka i svrstava se na jednu ili drugu stranu, nego da bude predsjednik svih građana", rekao je Sanader.