Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Jezerinac se kao dio vojske ne može miješati u kampanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić je, osvrnuvši se na propovijed vojnog ordinarija msgr. Jurja Jezerinca u crkvi Gospe Fatimske u Belaju, kazao da je zatražio susret s papinskim nuncijem msgr. Franciscom Javierom Lozanom.

Podsjećamo, Jezerinac se u propovijedi, po pisanju medija, dotaknuo predizborne kampanje te "obećanja nekih stranaka nazvao sotonskim".

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

"Vojni ordinarij Juraj Jezerinac u svojoj izjavi me nije naljutio,
već on kao dio vojske ne može sudjelovati u predizbornoj kampanji", rekao je novinarima danas u Varaždinskim toplicama predsjednik Mesić.

"Vojska ne može ni na koji način sudjelovati u promociji ili biti
protiv ove ili one stranke i to se odnosi i na vojnog ordinarija",
istaknuo je Mesić.

"Ako se nastavi s takvim izjavama, poduzet ćemo sve potrebne mjere. U vojsci ne može biti onaj koji se bavi politikom. To sam pokazao pred hrvatskim generalima, a učinit ću i ubuduće. Ne miješam se u crkvene poslove", dodao je Mesić.

Poruku HBK-a uoči izbora Mesić je komentirao "kako bi im oni koji sudjeluju u predizbornoj kampanji trebali reći da se ne miješaju. Ja sam poručio vojnicima da se ne mogu baviti politikom". 

Mesić o Sanaderu

Predsjednik se na zamolbu novinara osvrnuo i na izjavu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, kazavši da se on (Mesić) ne miješa u predizbornu kampanju. 

"U Ustavu piše da sam dužan voditi brigu o funkcioniranju svih institucija ove zemlje. Da su isključili brigu o institucijama i državnim mehanizmima tijekom predizborne kampanje, ja o tome ne bih vodio računa. U predizbornoj kampanji ne ću sudjelovati, jer ne propagiram nijednu stranku niti ičije predizborne programe i timove."

Sanader je u subotu na predstavljanju HDZ-ova programa i kandidata u Zagrebu zatražio od predsjednika Mesića da ubuduće ne govori o izbornoj kampanji i političkim strankama, istaknuvši kako to nije Mesićeva ustavna uloga.

"Njegova ustavna uloga nije da komentira programe pojedinih stranaka i svrstava se na jednu ili drugu stranu, nego da bude predsjednik svih građana", rekao je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene