Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić i Napolitano prevladali nesporazume oko fojbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski i talijanski predsjednici Stjepan Mesić i Giorgio Napolitano izjavili su u petak u Brnu kako su prevladali nesuglasice vezane za fojbe, pitanje koje je neko vrijeme opterećivalo odnose dviju zemalja.

Napolitano je početkom veljače dramu fojbi nazvao "barbarstvom stoljeća" "slavenskom krvoločnom mržnjom" i "težnjom za pripajanjem teritorija".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko bi to očekivao... Hrvati napravili kaos na profilu za obavijesti o potresima: ''Bilo bi vrijeme da se naviknete!'' Slika nije dostupna Radin: Mesić je trebao biti uravnoteženiji glede fojbi

Mesić je na to reagirao rekavši da je u Napolitanovim izjavama nemoguće nevidjeti "natruhe otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".

"Nesuglasice od prije nekoliko mjeseci su u potpunosti prevladane" izjavio je Napolitano nakon sastanka s Mesićem na marginama srednjeeuropskog summita u Brnu.

"O onome što se tiče povijesti imamo jasno zajedničko stajalište, rekao je talijanski predsjednik dodajući da u tome nema ničega što bi stvaralo prepreke u međusobnim odnosima".

Ističući također kako su nesporazumi oko fojbi riješeni predsjednik Mesić je rekao da poglavlje II. svjetskog rata treba zatvoriti.

"Italija prihvaća sve ugovore koje smo naslijedili - Osimske, Rimske i Pariške a podupire Hrvatsku i na putu u Europsku uniju. Više od toga nismo mogli tražiti", rekao je Mesić.

Dodao je i kako je ponovo podržana inicijativa bivšeg talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampia o odlasku talijanskog, hrvatskog i slovenskog predsjednika na masovna stratišta iz II. svjetskog rata čime bi se simbolički zaključila sva otvorena pitanja iz tog razdoblja.

Predsjednik Mesić se ranije u petak susreo i s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim koji je dao punu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Za subotu, drugog i završnog dana summita, najavljen je bilateralni susret Mesića sa slovačkim kolegom hrvatskog podrijetla Ivanom Gašparovičem.

Sutra će 15 predsjednika zemalja Srednje Europe održati drugu plenarnu sjednicu na kojoj će nastaviti razgovore o europskom ujedinjavanju, jačanju međusobne suradnje i kriznim žarištima u regiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene