Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je da će drugi krug konzultacija za sastavljanje nove hrvatske Vlade početi odmah nakon dopunskih, ponovljenih izbora.


Nakon što je u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svečano otvorio znanstveni skup 'Pariška mirovna konferencija i ugovor o miru s Italijom (1946.-1947.)' što su ga zajednički organizirali HAZU i Slovenska akademija znanosti in umetnosti, predsjednik Mesić odgovorio je i na nekoliko novinarskih pitanja među kojima i o početku konzultacija za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović se neće svađati s Crkvom i Slovencima Slika nije dostupna Mesić: Kao i odlazak i najava povratka neprimjerena

Novinari su predsjednika zamolili da komentira svoju nedavnu izjavu iz Bruxellesa da će biti postignut dogovor sa Slovenijom i Europskom unijom oko proglašenja ZERP-a.

S tim u vezi predsjednik Mesić je izjavio da on 'nije taj koji će
čarobnim štapićem pronaći izlaz', ali da smatra kako Hrvatska tijekom otprilike dvije godine do ulaska u EU mora naći izlaz i ne smije ići u sukob s Europom.

Jer, dodao je, nema potrebe ići u sukob s našim susjedima, ali istodobno moramo zaštititi i svoje nacionalne interese.

Zato pak, istaknuo je, moramo naći izlaz, a Vlada je tu da radi jer ona i nije prestala raditi zato što smo imali izbore.

Na novinarski komentar kako se 'čini da Vlada nema političku volju riješiti problem ZERP-a osim da ga proglasi unatoč EU-u', Mesić odgovorio kako je najavio da se treba naći rješenje te da se nada da će ga Vlada i pronaći.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na tzv. aferu s kamionima odnosno zašto predsjednik pitanje ponovno 'izvlači nakon tri godine'. Ustvrdivši kako ništa 'ne izvlači', Mesić je podsjetio da je državna revizija pokazala nezakonitost u tom slučaju te da sada mjerodavne državne institucije trebaju utvrditi tko je kriv.

Predsjednik nije htio komentirati je li o tomu razgovarao s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i rekao da o tom pitanju nema potrebe otvarati raspravu.