Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločinac na liječenju

Merčep kaznu provodi u toplicama, Bošnjaković: "Tamo je po preporuci liječnika"

Tomislav Merčep, osuđeni ratni zločinac (Foto: Dnevnik.hr)
Tomislav Merčep, osuđeni ratni zločinac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Tomislav Merčep, osuđeni ratni zločinac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Tomislav Merčep, osuđen za ratni zločin, liječi se u Krapinskim toplicama na temelju medicinske dokumentacije i preporuke liječnika.

Naime, kako je objavljeno na portalu Index, Tomislav Merčep, umjesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u toplicama. Svjedoci govore kako su ga tamo viđali i prošle godine.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica i Tomo Medved - 1 Vjeruje u apsolutnu pobjedu Medved za Dnevnik Nove TV: "SDP je nikad slabiji, a kandidatura Milanovića je potez očajnika" Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala

Na sudu je dokazano da su Merčepovi podređeni nezakonito uhitili 52 osobe, a samo šest ih je preživjelo ono što se kasnije događalo. Tri osobe se i danas vode kao nestale. Merčep je za učinjena nedjela osuđen 25 godina nakon što je organizirao prvu postrojbu u Vukovaru.

U toplicama je "na preporuku liječnika"

"Tomislavu Merčepu, osuđenom za ratni zločin, liječenje u Krapinskim toplicama omogućeno je na temelju medicinske dokumentacije i preporuke liječnika!", kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nakon teksta o Merčepovu liječenju.

Pojasnio je i da je svatko tko izdržava zatvorsku kaznu i treba medicinsku uslugu, koju nije moguće pružiti unutar zatvorskog sustava, može biti upućen u medicinsku ustanovu koja je pruža. Odluku o Merčepovoj rehabilitaciji komentirao je i ministar branitelja Tomo Medved.

"Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice i mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa", kazao je Medved.

 Inicijativa mladih za ljudska prava: "Tražimo hitnu reakciju premijera Plenkovića"

Na informaciju da je Tomislav Merčep u toplicama reagirala je i Inicijativa mladih za ljudska prava. koja se osvrće i na Medvedovu izjavu da se on osobno založio da Merčep dio kazne služi u toplicama. 

"U nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja nije briga o izvršenju zatvorskih kazni već se ona nalazi u nadležnosti Ministarstva pravosuđa. Ministar branitelja u ovom slučaju je pokazao kako se samoinicijativno založio za promjenu izvršenja sudske odluke o kazni u slučaju ratnog zločinca Merčepa", stoji, između ostalog, u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava te se dodaje da je Merčeš osramotio Republiku Hrvatsku, Hrvatsku vojsku, policiju i "sve ostale koji su u ratu sudjelovali poštujući međunarodno humanitarno pravo".

Inicijativa podsjeća da je Tomislava Merčepa 2017. godine Vrhovni sud Republike Hrvatske osudio na sedam godina zatvora. Proglašen je krivim za zločine u Pakračkoj poljani i Zagrebačkom velesajmu među kojima spadaju nezakonita uhićenja, zlostavljanje i ubijanja 31 civila među kojima spada i ubojstvo obitelji Zec 1991. godine.

Od premijera Andreja Plenkovića Inicijativa traži hitnu i odlučnu reakciju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene