Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Mensa ili dva posto najinteligentnijih Hrvata uz pomoć srbijanskih kolega pokušat će poraditi na višem bruto nacionalnom dohotku. I dok se neki pitaju na koji način, mnogi se pitaju - što je to Mensa?


Mensa je udruga dva posto najinteligentnijih. Ona hrvatska ima 750 članova, svih profila. Kažu, imaju ljude samo s osnovnom školom pa sve do doktora znanosti. 'Predlažemo da se promjeni sustav predškolskog i školskog obrazovanja', poručuje i predlaže čelnicima države Roman Slovenc, predsjednik hrvatske Mense.

Vezani članci Kabul, evakuacija Hrvata - 1 Hrvati čekaju evakuaciju iz Afganistana: "Situacija je prilično gadna i razvija se puno brže nego što je bilo tko očekivao" Policijski službenik 01, ilustracija U Subotici navodno napadnuti Hrvati, policija sve opovrgava: Vikao da će ''poklati sve ustaše''

U tome su im ovih danas došle pomoći srbijanski kolege. 'Svi međunarodni testovi su pokazali da naša djeca, i u Hrvatskoj i Srbiji, nemaju dobro funkcionalno znanje nakon završetka osnovne škole', istaknuo je Ranko Rajović, izvršni direktor Mense Srbije. Dokazano je da bruto nacionalni dohodak ovisi od funkcionalnog znanja. Od prošle godine program za razvoj dječjih intelektualnih potencijala obavezan je u Srbiji.

Na tim mini seminarima u Srbiji je bilo čak 6000, od 18.000 nastavnika u Srbiji. I roditelji mogu raditi na dječjoj inteligenciji, od šestog mjeseca trudnoće, pjevati mu i pričati. Pustiti ga da razvija sinapse, a time inteligenciju, skakanjem po krevetu, vrtnjom u krug dok ne padne, udaranjem glavom u naslonjač. Unatoč roditeljskim bojaznima, od toga neće biti gluplji, nego inteligentniji. Ipak, u Hrvatskoj većina ne zna niti što je to Mensa. Odgovori 'ne znam' su još dobri, jer smo dobili i odgovore na pitanje 'Što je to Mensa', poput metvice, ili menze - mjesta gdje se jede.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju