Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I proljetno sunce je jako

Kako se zaštititi od melanoma i koji su znaci upozorenja? Profesorica sa zagrebačkog KBC-a objašnjava na što treba obratiti pažnju

Aktualno Galerija Romana Čeović Romana Čeović Foto: DNEVNIK.hr Opasnosti sunčevog zračenja za kožu - 2 Opasnosti sunčevog zračenja za kožu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Opasnosti sunčevog zračenja za kožu - 1 Opasnosti sunčevog zračenja za kožu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Romana Čeović i Valentina Baus Galerija 1/4 >>
Debelo smo već zakoračili u proljeće - ljepši dani i visoke temperature zahtijevaju pravilnu pripremu kože za ljeto, ali i zaštitu od sunca, jer liječnici upozoravaju na melanom koji se sve češće pojavljuje.

Valentina Baus o melanomima je razgovarala s profesoricom Romanom Čeović, specijalistom za dermatovenerologiju iz KBC-a Zagreb.

Iako je sunce zdravo za ljude, i iz njega dobivamo vitamin D, ono može biti i poprilično štetno. Profesorica Čeović napominje je da upravo proljetno sunce može biti izrazito jako.

"Nakon ove duge zime i pandemije, jedva čekamo izlazak na otvoreno. Međutim, upravo ovo proljetno sunce može biti izrazito intenzivno, i od njega se moramo zaštititi. Zato savjetujemo da se već sada koriste kreme sa zaštitnim faktorima, i protiv ultravioletnog A, i protiv ultravioletnog B zračenja. Savjetujemo da se te kreme nanose kao i tijekom ljetnih mjeseci - barem pola sata prije izlaska na otvoreno, i da se nanošenje krema ponavlja, ovisno o aktivnosti kojom se bavimo", rekla je profesorica Čeović.

Koje su rizične skupine

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo i registra za rak vidimo da se stvarno svake godine povećao broj oboljelih od melanoma. Mi koji radimo u ambulantama primijećujemo ne samo povećanje broja oboljelih od melanoma, nego i ostalih kožnih karcinoma - zbog toga nastojimo educirati naše stanovništvo", rekla je profesorica.

"Zato organiziramo što više preventivnih pregleda, jer ako se melanom otkrije u ranoj fazi, svjedočimo stopi preživljavanja od 97 do čak 99 posto. To je zadaća svih liječnika, a pogotovo nas dermatovenerologa - što ranije otkrivanje melanoma".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vraća se sunce Meteorolog donosi dobre vijesti: Stiže nam toplije vrijeme, a zna se i prva prognoza za Uskrs

Na pitanje o tome tko su rizične skupine, odnosno o tome tko bi trebao posebno pripaziti na suncu, profesorica Čeović odgovorila je da su to prije svega osobe koje imaju svijetlu kožu. "Osobe koje imaju svijetlu kožu, svijetlu kosu i oči, oni koji nikad ne potamne, koji uvijek pocrvene na suncu. Zatim, osobe koje imaju veliki broj madeža, osobe koje imaju genetsku predispoziciju za melanom i osobe koje su oslabljenog imuniteta", upozorila je profesorica Čeović.

"Posebnu pozornost moramo obratiti na djecu, jer je njihova koža osjetljivija i tanja. Oni češće dobivaju opekline, a te opekline koje se steknu u djetinjstvu nažalost su kasnije u odrasloj dobi rizični čimbenik za nastavak melanoma".

Na koje madeže treba obratiti pažnju?

Kada pričamo o ovoj bolesti, odnosno o tome na koje madeže treba obratiti posebnu pozornost, postoji nešto što se zove "ABCDE" pravilo. "Svi mi imamo madeže, ali ako se na madežu primijeti promjena u smislu boje, veličine, oblika, ograničenosti prema okolnoj koži ili izdizanja od kože. Ako osoba osjeti bol, nelagodu, ili čak krvarenje iz postojećeg madeža - to su svakako znaci upozorenja", dodala je profesorica Čeović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene