Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Swoboda tvrdi

Međunarodno pravo polazište rješenja graničnog spora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannes Swoboda izjavio u razgovoru za slovenski tjednik 'Mladina' da bi polazište za rješenje graničnog spora Slovenije i Hrvatske trebalo biti međunarodno pravo.

Ahtisaarijeva skupina trebala bi, po njegovim riječima, angažirati tri stručnjaka za područje međunarodnog prava koji bi izradili više inačica rješenja graničnog prijepora, a onda to predložiti Ahtisaarijevoj posredničkoj skupini. 'Neka stručnjaci za međunarodno pravo naprave više inačica (rješenja granice), od one koja je najbolja za Sloveniju, do one koja je najbolja za Hrvatsku', rekao je Swoboda tumačeći kako on vidi medijacijski proces koji je pokrenula Europska komisija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak sa Swobodom Kosor: Spremni smo raditi 24 sata na dan Slika nije dostupna Vjetrovi iz Bruxellesa Dolazi Hannes Swoboda: Kakve vijesti donosi?

>> Swoboda predložio EK da se posredništvo temelji na međunarodnom pravu

Prijedlozi pravnih stručnjaka uputili bi se onda Ahtisaarijevoj skupini koja bi potom odlučila koji je prijedlog najprihvatljiviji dvjema stranama. 'Polazište bi dakle bilo međunarodno pravo, a konačna odluka bila bi politička', rekao je Swoboda. Swoboda je s dosta kritike ocijenio dosadašnji način na koji je inicijativu o medijaciji vodio europski povjerenik Olli Rehn, a dodao je i da je posredovanje Europske komisije došlo i prilično kasno.

Slovenija misli da je u prednosti jer je članica EU

'Posredovanje treba voditi na pažljiv i diplomatski način, u suprotnom slučaju jedna strana dobije osjećaj da nije ravnopravna', rekao je Swoboda. Izvjestitelj Europskog parlamenta dodao je da je slovenska strana u prezentaciji graničnog prijepora godinama bila neaktivna, misleći da je njena prednost činjenica da je članica Europske unije.

'Slovenija dugo godina nije iznosila argumente za svoja stajališta. Sjećam se da je jednom u Bruxelles doletio (bivši ministar vanjskih poslova) Dimitrij Rupel, ali s nama nije imao poseban dijalog. Njegovo je stajalište bilo: Mi smo članica Europske unije i to je to. Tek sada je Slovenija počela iznositi svoja stajališta', rekao je Swoboda o ranijoj 'neaktivnosti' slovenske politike u prezentaciji graničnog spora s Hrvatskom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene