Obavijesti Pretražite Navigacija
ostao bez majke

Medvjedić Matija preselio se u Kuterevo: Napokon se smirio i prestao urlati

Medvjedić Matija
Medvjedić Matija ZOO Grada Zagreba
Aktualno Galerija Medvjedić Matija Medvjedić Matija Foto: ZOO Grada Zagreba Medvjedić Matija pronašao novi dom (Foto: Zoološki vrt) Medvjedić Matija pronašao novi dom (Foto: Zoološki vrt) Foto: Zoološki vrt Medvjedić Matija pronašao novi dom (Foto: Zoološki vrt) Medvjedić Matija pronašao novi dom (Foto: Zoološki vrt) Foto: Zoološki vrt +0 Medvjedić Matija pronašao novi dom (Foto: Zoološki vrt) Galerija 1/4 >>
Medvjedić Matija, koji je u veljači ove godine pronađen na cesti kraj Vrbovskog bez majke, prilagođava se životu u utočištu u Kuterevu, gdje je smješten nakon odlaska iz Zoološkog vrta u Zagrebu, priopćili su u petak Prijatelji životinja.

Prema informacijama voditelja utočišta u Kuterevu, Matija je nakon odlaska iz Zoološkog vrta u utočište prvih dana intenzivno urlao i bio nemiran, no s obzirom na to da je imao težak životni početak ostavši bez majke, stručnjaci vjeruju da će uz mnogo rada i pomoći iskusnog osoblja problemi u njegovu razvoju biti prevladani.

Pročitajte i ovo Zlostavljanje konja Podnesena prijava Zna se tko je brutalno prebio konja: "Redovito se iživljava na životinjama i hvali na društenim mrežama" Medvjed u Kuprusu Sve češći slučaj VIDEO Medvjed trčao kroz grad, prestrašio prolaznike: "Stigao je u Kupres da se odmori od vrućina"

"Trenutačno stanje popularnog Matije potvrđuje da je zabrinutost bila opravdana, da medvjedi izrazito teško podnose male ograničene prostore", poručili su Prijatelji životinja.

Naglašavaju da medvjedi iznimno pate u zatočeništvu, ali da je novim Zakonom o zaštiti životinja u Hrvatskoj to zabranjeno, a dopušteno držanje životinje u utočištu i zoološkom vrtu.

"Utočišta za medvjede jedina su mjesta koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja", stoji u priopćenju.

Udruga je ujedno kritizirala i držanje medvjeda u zoološkim vrtovima, zbog čega su o Matijinu lošem stanju i držanju u Zoološkom vrtu u Zagrebu apelirali nadležnim službama.

"Ostali nezakonito držani medvjedi u Hrvatskoj čekaju svoj odlazak u utočišta... uključujući i medvjede kod Macole, koji bi uskoro trebali biti premješteni u Kuterevo ili u neko od inozemnih utočišta kroz program izmještanja svih medvjeda koji u Hrvatskoj žive u zatočeništvu", napominju Prijatelji životinja.

Pozdravili su i potez Ministarstva poljoprivrede, koje je u sporazumu s organizacijom Four Paws zajamčila da privatnim osobama neće dopustiti novo držanje medvjeda, kako je Zakon o zaštiti životinja i predvidio.

"Međunarodna organizacija Four Paws u stalnom je kontaktu s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede te zajednički rade na realizaciji plana dogovorenog u travnju ove godine, a organizacija je na sebe preuzela cjelokupno organiziranje i financiranje plana izmještanja medvjeda, što uključuje veterinarske preglede, do logistike i smještaja", stoji u priopćenju.

Prijatelji životinja naglasili su da s organizacijom intenzivno rade na pripremanju prijevoza i na premještaju preostalih zatočenih medvjeda za koje učestalo zaprimaju prijave turista o držanju medvjeda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene