Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da Moskva mora početi braniti svoje pravo na Arktik, energentima bogato područje za koje se natječu i druge okolne zemlje, Sjedinjene Države, Kanada, Danska i Norveška.


Globalne klimatske promjene mogle bi potaknuti prijepore tih zemalja u pravu na korištenje energetskih i drugih izvora Arktika, piše agencija AP. 'Države u okolici Sjevernog pola donose mjere kojima šire svoju znanstvenu, gospodarsku i vojnu prisutnost na Arktiku', rekao je ruski predsjednik na sastanku Ruskog vijeća sigurnosti u Moskvi, javlja AFP. Pokušavaju Rusiji ograničiti pristup arktičkim bogatstvima, rekao je Medvedev na sastanku, ali nije imenovao neku od tih zemalja.

Vezani članci Studenti koje čeka siguran posao u neizvjesno vrijeme Novi propisi, nova radna mjesta: Kolegij Ekonomska analiza prava već sad nudi neiscrpnu mogućnost zapošljavanja Počela najveća znanstvena ekspedicija na Arktiku (Foto: AFP) Počela najveća znanstvena ekspedicija na Arktiku svih vremena: Stotine znanstvenika godinu dana će proučavati klimatske promjene

'To je neprihvatljivo s pravne strane i nepravedno u odnosu na geografski položaj te na povijest naše zemlje', drži predsjednik. Vjeruje se da Arktik krije četvrtinu svjetskih zaliha nafte i plina. Rusija je jasno pokazala svoje ambicije prema Arktiku u ljeti 2007., kada je posada podmornice postavila rusku zastavu na 4.000 metara dubine pod morem ispod Sjevernog pola. Ministri vanjskih poslova pet zemalja oko Arktika raspravljat će krajem ožujka u Kanadi o 'održivom razvoju' te regije. (Hina)