Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MRSE MREŽU I RAČUNE

Ribari na mukama zbog ''želatinoznih'' problema: "Nema mjesta da bi riba gurnula nos"

Aktualno Galerija Meduze - 6 Meduze - 6 Foto: DNEVNIK.hr Meduze - 5 Meduze - 5 Foto: DNEVNIK.hr Meduze - 4 Meduze - 4 Foto: DNEVNIK.hr Meduze - 3 Meduze - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Meduze - 2 Galerija 1/6 >>
Meduze već mjesecima mrse račune, ali i mreže, ribarima na sjeverozapadu Istre. Mnogi su privezali svoje brodove dok se situacija ne smiri, ali kraj joj se još ne nazire.

Još krajem prošle godine, najezda meduza na sjeverozapadu Istre se ne smanjuje, a sada se pojavio i novi trakasti "želatinozni" problem.

"Uđe i visi s jedne i s druge strane i tako umjesto da bude mreža s očima izgleda kao plahta, sve je prekriveno bijelom površinom", objasnio je za Dnevnik Nove TV reporterki Lini Dollar ribar Danilo Latin.

Mreža zbog težine pada na dno. "Ali niti nema fizičkog mjesta da bi riba gurnula nos unutra jer je taj prostor već zauzet od meduze", dodao je.

Dižu ih na tone, pa su, kako bi sačuvali mreže, morali i sav ulov vraćati u more. "Bili smo zatvorili toliko meduza da smo ih morali početi puštati vani, samo da spasimo mrežu", rekao je ribar Valter Paris.

Ima i onih kojima je bilo dosta praznih mreža. "Rekao sam - 'idem ja roniti da ne bi bankrotirao, barem si siguran da ćeš nešto zaraditi'", ispričao je ribar Daniele Kolec.

Nitko nije siguran do kada će ova najezda meduza trajati. Prirodna je pojava, napominju znanstvenici, ali nikada ih nije bilo ovoliko.

Pročitajte i ovo Ribarski brod - 1 Poskupljenje nije opcija Ribari očekuju pomoć države: "Dio posada nema novca niti da sutra uliju gorivo i izađu na more"

Pročitajte i ovo Čamci Ministarstvo se ne slaže Zapleteni u državnu mrežu: Izbrisani iz registra jer nisu platili nepostojeće račune

"Kombinacija klimatskih promjena i naš antropogeni utjecaj na ekosustav i ne razumijemo baš točno zašto je došlo do ovako dobrih uvjeta za razmnožavanje", komentirao je Martin Pfannkuchen s Instituta Ruđer Bošković.

Kako je potvrđeno Dnevniku Nove TV - Ministarstvu poljoprivrede u planu je ove godine pokrenuti znanstveno istraživanje na terenu oko ovog problema. Pokaže li se i znanstveno dokaže da je ova pojava trajnog karaktera, tek tada, ali i nakon odobrenja Europske komisije ribarima može biti isplaćena pomoć u obliku državne potpore. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene