Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije imao vremena za Pelosi

Milanovićevi međunarodni susreti: "U diplomatskom protokolu uvijek se gleda tko je na kojoj razini"

Aktualno Galerija Milanovićevi međunarodni susreti - 4 Milanovićevi međunarodni susreti - 4 Foto: DNEVNIK.hr Milanovićevi međunarodni susreti - 3 Milanovićevi međunarodni susreti - 3 Foto: DNEVNIK.hr Milanovićevi međunarodni susreti - 2 Milanovićevi međunarodni susreti - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Milanovićevi međunarodni susreti - 1 Galerija 1/4 >>
O Ukrajini s američkim saveznicima predsjednik Zoran Milanović nije imao vremena razgovarati protekla dva dana u Zagrebu. Analitičari su primijetili da, dok za Nancy Pelosi nije imao vremena, vremena često nađe za Milorada Dodika. Reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid je pregledala neke njegove dosadašnje međunarodne susrete.

Za razliku od 42 izaslanstva iz cijelog svijeta, predsjednikov pogled na Krimsku platformu posve je drugačiji.

"Ne znam jesam li pozvan, ne znam uopće što je to", kaže predsjednik Zoran Milanović.

Nije imao vremena za predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa. Išao je u zvjezdarnicu u Makarskoj. Ionako bi taj sastanak, kaže, bio kurtoazan, za razliku od sjednice makarskog Gradskog vijeća.

"Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Gospođa Pelosi nije izvršna vlast, dakle, to su kurtoazni sastanci. To u Americi kažu nothing burger dakle ne ham burger, big bruger, fat burger nego ništa", kaže Milanović.

Sveučilišni profesor za međunarodne odnose i diplomaciju podsjeća zašto takvi sastanci važni.

Pročitajte i ovo Mural posvećen Majci prirodi - 4 Europski klimatski pakt Milanovićev savjetnik otkrio "zelenu" novinu na Pantovčaku: "Možda ćemo ih ove godine zašarafiti"

"On bi vjerojatno bio kurtoazan, ali i dalje, on je bio vjerojatno značajan za Hrvatsku. Znate, u diplomaciji, u diplomatskom protokolu, uvijek se gleda tko je na kojoj razini, ali moramo biti potpuno iskreni, moramo se nalaziti sa svima koji mogu pomoći građanima Hrvatske", smatra Goran Bandov, profesor i stručnjak za međunarodne odnose.

Zato se predsjednik već sutra dan srdačno susreo s predsjednicima parlamenata Albanije i Austrije. Oboje su u Zagreb došli zbog sudjelovanja na Krimskoj platformi.

"Na takvim kurtoaznim sastancima se zapravo razvija cijeli niz suradnje među državama, među društvima. Kada vi gledate npr. sjednice Europskog parlamenta, ono što se govori u parlamentu je značajno manje važno od onog što se govori na hodnicima", kaže Bandov.

Nedavno je primio potpredsjednicu Socijalističke Republike Vijetnama. Razgovarali su o odnosima dviju država i budućoj suradnji. Ako propadne suradnja s Vijetnamom, tu je Finska, ako mu premijerka nije zamjerila čekanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Možda da, možda ne" "Što ako se jednog dana probudimo i napadnemo Srbiju?": Pogledajte kako je predsjednik Milanović objasnio ulogu NATO-a

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan grada Makarske Milanović se neće sastati s Nancy Pelosi: "Ona ionako za dva tjedna više neće biti na toj poziciji"

Primio je Milanović, između ostalih, u Zagrebu Erdogana, Orbana, Macrona, Dodika, predsjednika Malte, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Ukupno 22 susreta s 13 šefova država. Putovao je na Maltu, u Crnu Goru, Njemačku, Švicarsku.

"Da bi čovjek dobro vidio mora se nekad malo odmaknut, da bi imao bolju perspektivu i vidio neke detalje bolje", kazao je Milanović u posjetu Švicarskoj u travnju.

A odakle je bolja perspektiva nego s vojnog broda i helikoptera kojima je predsjednik putovao u Albaniju, zaključuje reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene