Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Presuda u slučaju uzajamnih tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije navodno je već donesena na Međunarodnom sudu pravde, pišu mediji u Srbiji. Ipak, u obrazloženju je navedeno kako će biti objavljena tek u prvom tjednu veljače.


Beogradski mediji pišu kako najviše izgleda ima odluka o odbacivanju obje optužbe, prenosi RTS. Prema pisanju tog medija stručnjaci za međunarodno pravo ne očekuju da su suci presudili u korist jedne od strana u procesu, već su bliži uvjerenju da će se donijeti presuda u kojoj će obje strane biti proglašene krivima za ratne zločine.

Vezani članci Branka Aničić - prva cijepljena protiv koronavirusa - 3 Branka se prva u Hrvatskoj cijepila protiv korone, a idući tjedan primit će drugu dozu: "Baš ono jedva čekam, stvarno!" Koronavirus, ilustracija - 4 Nacionalni stožer objavio brojke: Nastavljen pad broja novozaraženih, preminulo 38 osoba

Beogradski list Politika međutim ističe da je isti sud donio i odluku protiv Srbije, presudivši 2007. godine da je ta zemlja prekršila Konvenciju o genocidu jer nije učinila sve što je u njezinoj moći da spriječi zločin u Srebrenici. Isto tako, 2010. godine taj je sud donio i odluku da Deklaracija o neovisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Republika Hrvatska je 02. srpnja 1999. godine podnijela Međunarodnom sudu pravde zahtjev za pokretanje tužbe zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Hrvatska potrošila više od 28 milijuna kuna na tužbu protiv Srbije

Od 1999. godine ta je tužba prošla kroz brojne faze postupka. Osim dostave pismenih podnesaka, održane su i dvije usmene rasprave u Haagu: o nadležnosti Suda 2008. godine te rasprava o biti spora 2014. godine.

Troškovi 15-godišnjeg vođenja tužbe Hrvatske protiv Srbije zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu iznose nešto više od 28 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook