Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više od 15 godina

Sud donio presudu u slučaju tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda u slučaju uzajamnih tužbi za genocid između Hrvatske i Srbije navodno je već donesena na Međunarodnom sudu pravde, pišu mediji u Srbiji. Ipak, u obrazloženju je navedeno kako će biti objavljena tek u prvom tjednu veljače.

Beogradski mediji pišu kako najviše izgleda ima odluka o odbacivanju obje optužbe, prenosi RTS. Prema pisanju tog medija stručnjaci za međunarodno pravo ne očekuju da su suci presudili u korist jedne od strana u procesu, već su bliži uvjerenju da će se donijeti presuda u kojoj će obje strane biti proglašene krivima za ratne zločine.

Pročitajte i ovo Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima Gordan Grlić Radman Veoma je nezadovoljan Ministar Grlić Radman nezadovoljan statusom Hrvata u Srbiji: "Hrvatska i Srbija nikad nisu imale tako nisku razinu suradnje”

Beogradski list Politika međutim ističe da je isti sud donio i odluku protiv Srbije, presudivši 2007. godine da je ta zemlja prekršila Konvenciju o genocidu jer nije učinila sve što je u njezinoj moći da spriječi zločin u Srebrenici. Isto tako, 2010. godine taj je sud donio i odluku da Deklaracija o neovisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Republika Hrvatska je 02. srpnja 1999. godine podnijela Međunarodnom sudu pravde zahtjev za pokretanje tužbe zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Hrvatska potrošila više od 28 milijuna kuna na tužbu protiv Srbije

Od 1999. godine ta je tužba prošla kroz brojne faze postupka. Osim dostave pismenih podnesaka, održane su i dvije usmene rasprave u Haagu: o nadležnosti Suda 2008. godine te rasprava o biti spora 2014. godine.

Troškovi 15-godišnjeg vođenja tužbe Hrvatske protiv Srbije zbog povrede odredbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu iznose nešto više od 28 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene