Obavijesti Pretražite Navigacija
OBJAVLJENI DETALJI

Ocjene maturanata na ispitima državne mature lošije od njihovih ocjena u školi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Sandra Simunovic
Ocjene maturanata na ispitima državne mature 2022. lošije su od ocjena u završnom razredu srednje škole, pogotovo u izbornim predmetima, iz kojih su u prosjeku bili odlikaši, dok je ocjena na maturi bila trojka. Primjerice, iz Kemije je prosječna ocjena u školi bila 4,52, a na maturi 2,83.

Podaci iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazuju, naime, da najviše prosječne ocjene iz obveznih predmeta (Matematika, Hrvatski, Engleski) učenici ostvaruju u osmom razredu osnovne škole, zatim u četvrtom razredu srednje škole. Ocjene padaju na višoj razini ispita državne mature, a najniže su na ispitima na osnovnoj razini.

I što se tiče ocjena izbornih predmeta, situacija je ista - u završnom razredu srednje škole više su od onih koje ostvaruju na maturi. Najveća razlika prošle godine bila je na ispitu Politike i gospodarstva, koji su učenici najlošije napisali od izbornih predmeta na maturi - 2,15 naspram 4,41 u četvrtom razredu srednje škole.

Prosječna ocjena iz Fizike na maturi je iznosila 2,52, a u četvrtom razredu srednje 4,12, iz Biologije je na maturi bila 2,83, a u srednjoj 4,51, Kemiju su maturanti napisali za 2,83, a u srednjoj su imali 4,52.

Iz Povijesti je lani prosječna ocjena na maturi iznosila 2,7, dok je u četvrtom razredu srednje bila 4,73, Geografiju su maturanti znali za 3,23, a u srednjoj za 4,55.

Filozofiju su napisali za 2,74, dok su u srednjoj imali 4,76, a Likovni su na maturi imali 2,77, a u školi 4,86, Glazbeni 3,29 na maturi, a 4,97 u školi.

Najbolje škole na maturi iz Engleskog i Matematike imale bolje ocjene nego u završnom razredu srednje

Što se tiče obveznih predmeta, najbolju prosječnu ocjenu iz Matematike ostvarili su učenici XV. gimnazije Zagreb - 4,75, koji su u srednjoj imali niži prosjek - 4,07, a slijedi III. gimnazija Split, čiji su učenici na maturi iz Matematike imali prosječnu ocjenu 4,58, dok im je prosječna zaključna ocjena u četvrtom razredu bila 3,76.

Što se tiče Engleskog jezika, najvišu prosječnu ocjenu - 4,90 postigli su učenici XV. gimnazije u Zagrebu, s gotovo istom zaključnom ocjenom - 4,91. Slijede ih učenici V. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz Engleskog bila 4,83, a školska 4,72.

Iz Hrvatskog su najbolju prosječnu ocjenu na maturi ostvarili maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru, s prosječnom ocjenom 4,47. Prosječna zaključna ocjena na kraju četvrtog razreda kod učenika te gimnazije iznosila je 4,52. Slijede ih maturanti II. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz Hrvatskog bila 4,44, a na kraju četvrtog razreda 4,82.

Pročitajte i ovo Videozid: Državna Matura - 8 NI MATEMATIKA NIJE BAUK Kakvi su rezultati mature? Poznato koje fakultete upisuju najbolji od najboljih, ali i što pali alarm za uzbunu

Lani je prosječna ocjena iz Matematike u četvrtom razredu srednje iznosila 3,19, prosječna ocjena na višoj razini mature bila je 3,12, a na nižoj razini 2,24.

Iz Engleskog je lani prosječna ocjena u četvrtom razredu srednje iznosila 4,05, na maturi na višoj razini bila je 4,10, dok je prosjek na osnovnoj razini 3,45.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs IZMJENE I DOPUNE O slučaju maturantice brujala je cijela Hrvatska, a sada će Ministarstvo promijeniti sporno pravilo kod polaganja državne mature

Prosječna ocjena iz Hrvatskog jezika u četvrtom razredu srednje iznosila je 3,68, prosječna ocjena koju su lani ostvarili pristupnici više razine bila je 3,21, dok je prosjek ocjena na nižoj razini bio niži - 2,45.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene