Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NI MATEMATIKA NIJE BAUK

Kakvi su rezultati mature? Poznato koje fakultete upisuju najbolji od najboljih, ali i što pali alarm za uzbunu

Aktualno Galerija Videozid: Državna Matura - 8 Videozid: Državna Matura - 8 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Državna Matura - 2 Videozid: Državna Matura - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Državna Matura - 3 Videozid: Državna Matura - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Državna Matura - 4 Videozid: Državna Matura - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Videozid: Državna Matura - 5 Galerija 1/8 >>
Engleski im ide bolje nego hrvatski, gotovo da i matematiku bolje znaju od materinskog jezika. O rezultatima mature izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Sjajne su rezultate postigli maturanti, konačno možemo reći da je onaj "grubi" prosjek mature stigao i do četvorke. Točnije, na onoj višoj, težoj razini učenici su dobili ocjenu 3,5, a na razini B prosjek im je 2,6.

Dobra vijest je da su rasle gotovo sve ocjene iz svih obveznih predmeta. Ni matematika nije bauk kao nekad.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić, novinarka Nove TV Obnova kasni Nastava i u bivšem zatvoru: Učenici u Banovini i u novo polugodište u zamjenskim školama

Usporedbom rezultata u posljednjih 10 godina vidljivo je da su maturanti lani ostvarili najbolji rezultat teže, A-razine, otkad se prati matura i položili je s 3,1. Niža razina i dalje im je zahtjevna, tu je prosjek "mršava" dvojka. Što se engleskog jezika tiče, uspjeli su težu razinu riješiti najbolje od svih generacija dosad - dobili su ocjenu 4,1, a na nižoj razini 3,4.

Ide im engleski bolje nego materinji jezik jer na hrvatskom su težu razinu položili s 3,2. U lakšoj nisu stigli ni do trojke, prosjek je 2,4.

Uspješni su bili i u izbornim predmetima - najbolje su ocjene iz jezika: talijanskog, grčkog, francuskog, sve su ih položili s četvorkom, a najlošije ocjene su iz fizike, latinskog te politike i gospodarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija POTVRDIO MINISTAR Dobra vijest za roditelje učenika osnovnih škola: Država će financirati jednu bitnu stavku

Najbolji od najboljih sigurno su među 403 učenika koji su uspjeli riješiti sva tri obvezna predmeta na A-razini s peticom. Pohvalni su i rezultati 19 učenika koji su redovitu školsku godinu završili s dvojkom iz nekog predmeta, a na maturi su iz istog tog predmeta dobili peticu! I to većina njih iz matematike.

Potpuno suprotna situacija je za 577 učenika koji su dobili peticu na kraju školske godine, a na maturi taj isti predmet jedva prošli s dvojkom.

Koje fakultete upisuju najbolji? Na vrhu je računarstvo, kamo idu učenici s prosjekom 4,46, a oni s najboljim ocjenama upisuju i farmaciju, medicinu, logopediju i stomatologiju.

Rezultati mature ohrabrujuća su statistika, no moramo izdvojiti i jednu koja pali demografski alarm za uzbunu. Prije 10 godina imali smo 29.749 maturanta, sada ih je 4500 manje, prevedeno to je 225 razreda maturanata manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene