Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Guduriću se nije odlučivalo

Mataniću i Đuroviću produljen pritvor za devet mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robertu Mataniću i Slobodanu Đuroviću, nepravomoćno osuđenima za ubojstvo novinara Ive Pukanića, danas je za još devet mjeseci produljen pritvor, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

"Izvanraspravno vijeće je dvojici optuženika produljilo pritvor za još devet mjeseci, a u odnosu na Bojana Gudurića nije se odlučivalo jer je njemu na snazi prijašnje rješenje o pritvoru", potvrdio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Vrhovni sud jučer je izvijestio Županijski sud da je potvrdio zatvorsku kaznu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju te zatražio odlučivanje o produljenju pritvora preostaloj trojici optuženika koji su iza rešetaka od uhićenja s kraja listopada 2008. - Roberta Matanića, Gudurića i Đurović. Uz njih nepravomoćno je osuđen i Željko Milovanović koji je u pritvoru u Beogradu, gdje mu se sudi za isti zločin.

Na Vrhovnom sudu ni danas se nije moglo doznati kolike su kazne pravomoćno izrečene Luki Mataniću i Mafalaniju koji su prvostupanjskom presudom dobili po 16 godina zatvora, a ostaje nepoznato i kakve odluke je taj sud donio u odnosu na ostale optuženike.

Glasnogovornik Vrhovnoga suda Dražen Tripalo je kazao da će konačna odluka biti objavljena na internetskim stranicama suda kada je otpreme strankama u postupku.

Željko Žganjer, jedan od Đurovićevih branitelja izrazio je čuđenje jer nitko od branitelja trojice optuženika nije dobio poziv za današnju sjednicu izvanraspravnog vijeća, čiju odluku nije želio komentirati.

No, kazao je da je on danas, a drugi Đurovićev branitelj Hrvoje Korša prije desetak dana, podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava u kojoj tvrde da je Đurović nezakonito i bez pravovaljane sudske odluke u pritvoru već šest mjeseci, odnosno od 29. listopada 2011. kada su, po njihovom mišljenju, istekle maksimalne tri godine koliko ih se po zakonu moglo držati u pritvoru.

Takvom stavu obrane usprotivilo se državno odvjetništvo koje je smatralo da su Matanić i Đurović zakonito iza rešetaka te da im pritvor automatski traje tri i pol godine. Izvanraspravno vijeće također je bilo mišljenja da u skladu s dosadašnjom praksom, prema odredbama Zakona o USKOK-u, ne treba donositi posebno, novo rješenje o pritvoru, već se on automatski produžuje za šest mjeseci. Budući taj rok istječe u nedjelju, 29. travnja vijeće je danas, posljednjeg radnog dana donijelo novo rješenje o produljenju pritvora za još devet mjeseci.

Obrane Đurovića i Roberta Matanića u međuvremenu su podnijele i ustavne tužbe koje je Ustavni sud sredinom ožujka odbacio. Budući su iscrpili pravni put u Hrvatskoj, Đurovićevi branitelji odlučili su se obratiti sudu u Strasbourgu pred kojim će dokazivati da su hrvatska pravosudna tijela njihovom branjeniku prekršila pravo na slobodu

Robert Matanić nepravomoćno je osuđen na 33 godine zatvora, a Đurović na 15 godina, zbog optužaba da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za ubojstvo novinara i suvlasnika tjednika Nacionala navodno platio 1,5 milijuna eura. Gudurić je dobio 30, a Milovanović, koji je kao izravni počinitelj optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, 40 godina zatvora.

U slučaju da im budu potvrđene kazne dugotrajnog zatvora, Robert Matanić, Gudurić i Milovanović, kojemu se za isti zločin sudi u Beogradu, imat će pravo na još jednu žalbu koju će u trećem stupnju također rješavati Vrhovni sud. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objava odluke za mjesec dana Vrhovni sud razmatrao presudu za atentat na Pukanića Slika nije dostupna Neslužbena informacija Povećane zatvorske kazne zbog ubojstva Pukanića i Franjića

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene