Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića pregledavao se sadržaj elektroničke pošte, sms poruka,a preslušavali su se i razgovori osumnjičenih za ubojstvo.


U nastavku suđenja šestorici za ubojstvo Pukanića i Franjića u sudnici su se na zahtjev tužiteljstva preslušavali razgovori nekih od optuženih. Većinu mailova optuženi Amir Mafalani slao je navodnom vođi atentatorske skupine Robertu Mataniću i Željku Kuzmanoviću kojega zbog istog zločina očekuje suđenje u Beogradu. Tako se iz nekoliko snimke vidi kako Mafalani shvaća da ga netko prati. Iz razgovora se jasno da je vidno iznerviran muškarcem koji je cijelo vrijeme ispred njegove zgrade.

Vezani članci Slika nije dostupna Za ubojstvo Pukanića i Franjića 150 godina zatvora Slika nije dostupna Danas presude optuženima za ubojstvo Pukanića i Franjića

>> Svjedok: Pukanić nije govorio da je u opasnosti

U jednoj od snimka koje su danas preslušane u sudnici Luka Matanić spominje 'šugavog Pukanića' i šasiju motora. Radi se o razgovoru koji je snimljen kada se Matanić slučajno upalio mobilni telefon, a da on to nije primijetio. Sutkinja i porota pregledavali su sadržaj elektroničke pošte koju su si međusobno slala šestorica optuženih.  Tema pošte je uglavnom bila kupovanje oružja, mafija, likvidacije, otmice i sl. U nekoliko mejlova bili su članci koji su pisali i o ubojstvu Ivane Hodak.

No, u poruci poslanoj nepoznatom primatelju s Mafalanijeve elektronske adrese nakon prvog pokušaja ubojstva suvlasnika Nacionala napisano je - 'Ispao si veća faca od samog Pukanića'. S Mafalanijevog je maila poslano i nekoliko Pukanićevih tekstova o prvom pokušaju njegova ubojstva nedaleko zgrade u središtu Zagreba, gdje je stanovao sa suprugom i kćeri. Tako je, primjerice, poslan i članak objavljen u travnju 2008. u jednom hrvatskom tjedniku koji je tvrdio da iza ubojstva Pukanića stoje bivši specijalni policajci. Navodne ubojice Ive Pukanića u porukama su spominjali i politiku, hvalili novo vodstvo MUP-a na čelu s aktualnim ministrom Tomislavom Karamarkom koji je na dužnost stupio nakon ubojstva Ivane Hodak.

'Ova struktura ima sluha i oni imaju zanimljive informacije', navodi Mafalani. Pročitani e-mailovi potvrdili su i Matanićeve tvrdnje koje je iznio u svojoj obrani da je s Mafalanijem dan prije uhićenja poslao pismo Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) u kojem poručuje da ima informacije koje bi mogle biti korisne novoj strukturi na vlasti. Iz USKOK-ovih snimki telefonskih razgovora moglo se čuti da je Mafalani primijetio kako ga prate policijski istražitelji. 'Dva šu... mi stalo sjede pred zgradom, sada u pekari piju kavu. Mogli su se bar presvući da ih ne skužim, a ne da su dva dana u isto obučeni', požalio se Mafalani Mataniću.

Među ostalim je snimljen i Mafalanijev razgovor s Matanićevim odvjetnikom Zoranom Pilipovićem koji se prekida kada mu u stan upada policija uzvikujući 'na pod', 'dolje', 'ne miči se'. Na kraju rasprave optuženi Bojan Gudurić se sutkinji Ivani Kršul ponovno požalio na svog odvjetnika po službenoj dužnosti Dragana Baltića, ističući kako više ne želi da ga on brani. No, sutkinja mu je kazala da ga taj odvjetnik mora zastupati sve dok se u spisu ne nađe punomoć novog branitelja po njegovu izboru.

Suđenje se nastavlja u srijedu kada će se u sudnici preslušati i snimke uhićenja Slobodana Đurovića, optuženog da je bio veza između neposrednih izvršitelja i Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam koji je, prema optužnici, za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju