Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon sedam godina zabrane zagrebački Trg sv. Marka od 15. srpnja otvara se za javna okupljanja i mirne prosvjede, odlučio je danas Hrvatski sabor, izmijenivši Zakon o javnom okupljanju.


Za zakonske izmjene glasovalo je 90 zastupnika, 26 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan. Javna okupljanja i prosvjedi bit će ograničeni na prostor 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda, a na takvom okupljanju moglo bi sudjelovati najviše do 1500 sudionika koji bi mogli pristupiti Markovu trgu i tamo ostati između 8 i 22 sata. Grad Zagreb ima obvezu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona na odgovarajući način, na južnoj strani Markova trga, označiti prostor na kojem se može održavati mirno okupljanje i javni prosvjed.

Sabor je izmijenio Opći porezni zakon koji predviđa objavu popisa poreznih dužnika. Taj popis dospjelih i nenaplaćenih dugova sadržavat će dugovanja 'starija' od 90 dana. Na popisu će se naći fizičke osobe s ukupnim iznosom duga većim od 100.000 kuna, pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna te ostali porezni obveznici kojima iznos duga premašuje 15.000 kuna. Popis dužnika neće sadržavati podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga.

Zastupnici su odlučili o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, pa se od 1. srpnja ukida šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji. Izmijenili su Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, čime se plovila izuzimaju od obveze plaćanja posebnog poreza pri uvozu ili proizvodnji i prodaji u Hrvatskoj.

Dopunjen je Zakon o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom i prihvaćena izvješća o izvršenju državnog proračuna za 2011. godinu te o njegovoj reviziji. Sabor je donio Zakon o javno-privatnom partnerstvu i izmijenio zakone o udomiteljstvu, o zaštiti potrošača te o Hrvatskoj nakladi za znanost, a u drugo čitanje upućeni su zakon i zabavnim i posebnim aparatima za igru te zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju.

Donesen je i zakon o uspostavi institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata EU te potvrđen Sporazum o financiranju između Vlade i Europske komisije u okviru programa IPA 3. Sabor je dopunio dnevni red sjednice s 20-tak novih točaka, među kojima i konačnim prijedlogom Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, te predloženim zakonima o financijskom poslovanju, o sportu i sportskom inspekciji. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Sabor, ilustracija Raspad Kluba SDP-a? Posvađani i grupirani po taborima članovi dogovaraju taktiku rasprave Policajci, ilustracija MUP se oglasio o slučaju Njonjo - Pajser: Objasnili protokol postupanja sa štićenim osobama