Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZIRAT ĆE VLASTITE POSTUPKE

Uočili smo letjelicu čim je ušla u Hrvatsku, nadležni saznali tek nakon pada: "To je ozbiljan incident"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Letjelica je pala u Zagrebu u četvrtak navečer u blizini Studentskog doma na Savi. Ministar obrane pokušao je umiriti građane te je naveo da je ovo ozbiljan incident.

Ministar obrane Mario Banožić održao je konferenciju za medije zbog pada bespilotne letjelice u Zagrebu. 

"S obzirom na sinoćnji događaj i informacije pokupljene na terenu, MORH je reagirao odmah sa zatvaranjem prostora i uključila se vojna policija. Nastavlja se kriminalističko istraživanje - na ostacima letjelice vojne proizvodnje. U suradnji s NATO savezom imamo intenzivnu komunikaciju. Razgovarao sam s ministrima obrane Slovenije i Mađarske. Sigurno možemo reći da je letjelica ušla u hrvatski prostor u 22:57, zadržala se nešto manje od sedam minuta. Ovo nije bila prijetnja za Hrvatsku, nema mjesta strahu."

Naveo je da obrana nije zakazala. "Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao. Od ulaska do pada prošlo je malo vremena. Kada dobijemo sve informacije, kad napravimo kompletnu forenziku, moći ćemo reći što se dogodilo", rekao je ministar.

Javnosti se obratio i admiral Robert Hranj. "Incident je prilično ozbiljan. Predstoji dodatna intenzivna istraga da do kraja saznamo o čemu se radilo. U ovom trenutku se ne može reći čija je letjelica. One su od prošlog stoljeća, relativno staromodne, široko rasprostranjene u Sovjetskom savezu. Poduzeli smo sve propisane mjere. Hrvatska ima protuzračnu obranu i u planu je intenzivna modernizacija. Očigledno je da je dron praćen radarima."

Ministar je naveo da je letjelica odmah uočena. "Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je točno snimio. Mi imamo radarski sustav, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. Pratili smo letjelicu od ulaska u Hrvatsku." Najvjerojatnije je radar na Sljemenu pratio letjelicu. "MIG-ovi nisu podignuti", dodao je Hranj. Odbio je odgovoriti na pitanje kako bi "rušili" dronove koji su opasnost za zemlju.

Spremnost protuzračne obrane je 15 minuta, a spremnost oružanih snaga nije podignuta. "Posade na radarskim sustavima su uvijek na visokom stupnju spremnosti, kao i protuzračna obrana. Imamo protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja i to nam je glavni prioritet", objasnio je ministar obrane.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Prva reakcija Na mjestu pada letjelice mjerila se i razina radijacije

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Nije usmjereno protiv Hrvatske" Milanović o padu vojnog drona na Zagreb: "Letjelica je došla iz Ukrajine, ali nećemo ribati veleposlanika"

Hranj nije htio spekulirati što ako se isti scenarij ponovi uskoro. "Nadam se da se ovo više neće ponoviti, ovo nam je upozorenje. Moramo vidjeti koja su poboljšanja hitna i kako drugi put biti bolji."

Banožić je otkrio da smo i dalje podrška Ukrajini te da svi imaju isti cilj. "Razmišljalo se o mjerama koje dolaze kroz NATO-ov obrambeni plan. Imali smo i neke odluke u Saboru, odlazak vojske u članice NATO-a. Mi smo jasno dali podršku Ukrajini, koja nije članica NATO-a. Redovno imamo sastanke s ukrajinskom stranom. Siguran sam da svi idemo s istim ciljem - da se rat zaustavi."

Nadležni su saznali za incident nakon pada iako je cijelo vrijeme letjelica bila vidljiva na radaru. "Meni je to ozbiljan incident i morat ćemo ga istražiti u svim smjerovima. Analizirat ćemo i naše postupke i vidjeti jesu li mogli biti bolji. Odmah su me izvijestili da je ušla letjelica i pala. Imamo sustav praćenja situacije u zraku - izvješćuje automatizmom NATO. Vrlo brzo se procjenjuje situacija i donose se odluke", rekao je Hranj. Banožić je za letjelicu doznao nakon pada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene