Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve službe na terenu

Što je u Zagrebu udarilo u zemlju? Sastale se hrvatske nadležne službe, stručnjaci vjeruju da je izviđački dron iz Ukrajine

Aktualno Galerija Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 1 Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 1 Foto: DNEVNIK.hr Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 2 Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 2 Foto: DNEVNIK.hr Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 3 Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 3 Foto: DNEVNIK.hr Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 4 Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 5 Galerija 1/8 >>
Objekt koji se srušio na Zagreb mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Striž, zaključio je Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala War zone. Letjelica vjerojatno ima padobrane kako bi joj se ublažio pad.

Također, ne zna se je li letjelica navođena ili je zalutala, kao ni koliko će trajati istraga.

Nešto iza 23 sata kraj studentskog doma Stjepan Radić nepoznati objekt udario je u zemlju prouzročivši snažnu detonaciju koja se čula u tom dijelu grada.

Doznajemo da su se sastala hrvatska nadležna tijela zbog navedenog događaja. Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio je hitno očitovanje sigurnosnih službi u vezi s padom letjelice u Zagrebu.

Rogoway je detaljno proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu i smatra da je ta letjelica u Hrvatsku stigla iz Ukrajine nakon što se pokvarila.

"Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku, da bi se na kraju srušio u Zagrebu. Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141", napisao je spomenuti stručnjak za portal The Drive.

Rogoway je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

"Jedno krilo je ostalo netaknuto, što nam je omogućilo da usporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letjelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Prije samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini", dodao je.

Kakva je to letjelica i čemu služi?

Objasnio je i kakva je letjelica Tu-141.

"Prilično fascinantan komad iz sovjetske ere. No, Ukrajinci su je unaprijedili tijekom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka i snimanje", napisao je ovaj stručnjak.

Vojna policija na terenu

Prema prvim informacijama iz službenih izvora, čini se da je na mjestu udara pronađen dio objekta koji je padom napravio krater promjera oko tri metra i dubine jedan metar. Oko 0:50 na mjesto udara stigla je i vojna policija.

Na dijelu zrakoplova pronađenom u krateru vidi se crvena zvijezda i slova na ruskoj ćirilici, doznajemo neslužbeno iz pouzdanih izvora.

Nedaleko od mjesta udara pronađena su i dva padobrana. Jedan je zapeo na obližnjem drvetu, a na njemu je nepoznat predmet koji vatrogasci pokušavaju skinuti. 

Drugi je pronađen kod Jarunskog jezera, a cijelo je područje blokirala policija. Pretražuje se cijelo područje i uz jezero. Više o tome pročitajte OVDJE

Tijekom noći se nije moglo doznati kakav predmet visi na prvom padobranu, koji je zapeo za drvo.

Policija je uskoro proširila područje označeno policijskom trakom uz studentski dom, a okupljene građane, ali i novinare, počeli su rastjerivati. Nekolicini novinara čak su prijetili privođenjem.

Pretražuje se i područje oko korita rijeke Save, nedaleko od Jadranskog mosta.

Prva službena informacija policije objavljena je više od četiri sata nakon događaja koji su uznemirili građane. Više o tome pročitajte OVDJE

"Eksplodiralo je dva metra od mene"

Jedna je studentica na društvenim mrežama napisala da se eksplozija dogodila oko dva metra od nje. "Ne znam što je bilo, ali eksplodiralo je dva metra od mene. Hvala Bogu što sam živa", dodala je studentica. Više izjava svjedoka pročitajte OVDJE.

Društvenim mrežama se šire razne informacije - od toga da je nešto palo s neba, čak i manja letjelica ili satelit, do toga da je riječ o eksploziji plina, a javljaju i da se širi neobičan i jak smrad.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Zagrebu uznemirila građane - 6 policija istražuje o čemu se radi VIDEO Svjedok za DNEVNIK.hr opisao trenutke eksplozije: "Čuo se zvuk nalik grmljavini, a onda se vidio padobran..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REDOVNE AKTIVNOSTI Snažna detonacija uznemirila Zagrepčane, doznajemo o čemu se radi

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš javio se s lica mjesta i kazao da se ''zasad još ne zna o čemu je točno riječ jer je očevid u tijeku, a nastao je velik krater''.

''Na terenu su vatrogasci i policija, utvrđuju što se dogodilo'', kazao je.

Policija je nedaleko od studentskog doma Stjepan Radić trakom označila prostor oko kratera. 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene