Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapovjednik hrvatskog kontingenta

Marileo Staničić: 'Za očekivati je pojačanje terorističkih djela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost dnevnika Nove TV je kapetan bojnog broda, Marileo Staničić, zapovjednik 16. hrvatskog kontingenta ISAF-ove misije u Afganistanu.

Vi ste bili u Afganistanu nakon ubojstva bin Ladena. Mislite li da će se nešto promijeniti za vojnike i ISAF-a?

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

Sigurno da je današnji događaj veliki uspjeh u borbi protiv terorizma, što ne znači da je rat protiv terorizma završen. Apsolutno je za očekivati da će se pobunjenička i teroristička djela pojačati u narednom periodu. No, sigurno je da se naša zadaća dolje neće promijeniti, a to je mentoriranje afganistanskih snaga sigurnosti i izgradnja povjerenja i NATO saveza i hrvatskih vojnika s afganistanskim narodom.

Prošli mjesec zabilježeno je pet bombaških napada u kojima je hrvatska vojska bila u neposrednoj blizini. Ministar obrane kaže da su hrvatski vojnici sigurni. Što kažete vi?

Oni poduzimaju sve mjere da bi njihova sigurnost bila na najvišoj razini. Ta sigurnost potječe od sigurnosnih mjera u samom kampu u kojima se nalaze, od naših profesionalnih obavljanja zadaća, od kvalitetne i profesionalne obuke koju obavljamo kod upućivanja u ISAF i od opreme koju imamo u ISAF-u. Sama činjenjenica koja dokazuje da je sigurnost na visokoj razini jest da je trenutno u rotaciji 17 kontingent, a nismo imali gubitaka ni teških povreda.

>> 'Svijet ulazi u jedno neizvjesno razdoblje'

Bombaški napadi su svakodnevni, strahujete li od velikih odmazda?

Ne bih to nazvao strahom, ali činjenica jest da postoji potreba za pojačanim oprezom i potreba za praćenjem situacije na terenu te potreba za kvalitetnom razmjenom i točnijom informacija s našim saveznicima i potreba poduzimanja mjera za sprečavanje takvih izvanrednih događaja.

U proljeće talibani iz Pakistana dolaze u Afganistan. Na koji način oni planiraju i provode napade?

Njihov morus operadni je raznolik. Kreće se od direktnog djelovanja na NATO snage i afganistanske snaga sigurnosti, infiltriranja u afganistanske snage nacionalne sigurnosti i djelovanje na obitelji pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, znači, služe se ucjenama. Krajnje djelovanje su samoubilački napadi gdje biraju javne ciljeve kako bi izazvali strah i paniku među stanovništvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene