Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete li nam teroristički napadi?

'Svijet ulazi u jedno neizvjesno razdoblje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijetnja Al Qaide nuklearnom bombom objavljena je još prošlog tjedna, a nakon ubojstva Osame bin Ladena oglasili su se i njegove pristaše koji prijete napadima na Pakistan i SAD.

O tome koliko je opasnost od terorističkih napada na svijetu realna za očekivati u Dnevniku Nove TV govorio je prof.dr. Vlatko Cvrtila. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugovara se termin CIA: Tko iz Senata pošalje zahtjev, može vidjeti mrtvog Osamu! Slika nije dostupna Ako im odgovore Američki vojnici bili spremni na sukob s pakistanskim snagama

Kako će svijet sada izgledati?

Svijet je već opterećen različitim sigurnosnim izazovima, a ovaj će događaj sigurno motivirati pripadnike Al Qaide i drugih terorističkih organizacija, koje će osjetiti potrebu da pokaže da su prisutne na svjetskoj sceni i da pokažu moć. Sigurno je svakako da svijet ulazi u jedno neizvjesno razdoblje.

Danas već stižu prijetnje kao odgovor na ubojstvo Osame bin Ladena, u prvom su planu Pakistan i Sjedinjene Države, kako to komentirate?

Pakistan je logičan izbor s obzirom da je tamo ubijen i da pakistanske vlasti nisu učinile ništa da to spriječe, slijedi SAD jer su oni ti koji su ga ubili i najveći su neprijatelji Al Qaide. Zatim slijedi Europa koja je saveznik u borbi protiv terorizma i u kojoj je razvijena dosta snažna mreža Al Qaide. WikiLeaks je objavio da Al Qaida navodno ima nuklearnu bombu u Europi, to je veoma teško utvrditi, ali sigurno je da će terorističkih napada svakako biti, no najvjerojatnije u Pakistanu, te Iraku i Afganistanu gdje su prisutni američki vojnici.

Operaciju je izvela elitna postrojba 'Navy Seals', kakva je ona u vojnom smislu?

To je postrojba koja spada u skupinu posebnih postrojbi. Oni su se obučavali upravo za takve vrste napada i zaštitu od terorističkih napada. Operacija je izvedena na uobičajen i brz način, a ako bi gledali u vojnom smislu to je savršeno izvedena operacija.

>> Struka impresionirana: 'Upali su mu u spavaću sobu, gdje je najranjiviji'

>> 'Ovo definitivno može izazvati odgovor Al Qaide'

>> Talibani se zakleli da će osvetiti Osamu bin Ladena

>> Prijeti li Al-Kaida zaista nuklearnom bombom u Europi?

Kako će ova operacija utjecati na ugled SAD-a?

SAD se ovim u svakom smislu predstavljaju kao uspješna predvodnica antiterorističke borbe. To će imati značajnih rezultata najviše u unutarnje političkom smilslu za SAD. A što se svijeta tiće ulazimo u sasvim novu fazu, sigurno je da će i dalje biti terorističkih napada, a pitanje je tko će biti idući cilj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene