Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odlukom istražnog suca Županijskog suda u petak uhićeni novinar Domagoj Margetić privremeno je lišen slobode na 48 sati zbog nepoštivanja Haaškog suda, a taj je sud u tom roku dužan zagrebačkom sudu dostaviti zahtjev za njegovim izručenjem Haagu te cjelokupnu dokumentaciju vezanu uz postupak protiv njega.


Rok od 48 sati počeo je teći od petka navečer, kada je Margetić po nalogu Županijskog suda uhićen u Slavonskom Brodu te je prevezen u Okružni zatvor u Remetincu, a zbog toga što je, kako se doznaje, u petak ujutro odbio primiti nalog Haaškog suda kojim mu se, navodno, zabranjuje javna objava popisa zaštićenih svjedoka s suđenja generalu Tihomiru Blaškiću. 

Vezani članci Slika nije dostupna Grbin: Neka DORH radi svoj posao Slika nije dostupna Šeks: Gdje je nestao, ne čovjek kako kaže Bare, nego nalog

Margetić je, naime, na svom internetskom portalu preko američkog servera objavio popis od 102 zaštićena svjedoka s haškog procesa Blaškiću, što je Haški sud, navodno, okvalificirao kao kazneno djelo nepoštivanja suda pa je prije nekoliko dana po haškom nalogu taj portal i zatvoren.

Budući da nalog Haaškog suda nosi oznaku tajnosti, nije poznato što Haag traži od Margetića i za što ga točno tereti, a pretpostavlja se tek da Haag Margetića tereti za nepoštivanje suda zbog nedozvoljene objave popisa zaštićenih svjedoka.

Margetić je osporio nadležnost Haaškog suda za kazneni progon hrvatskih novinara, time i njega

Margetić je u petak novinarima izjavio da je nalog iz Haaga odbio primiti jer je protivan hrvatskim zakonima i Ustavnom
zakonu o suradnji s Haagom.

Kazao je da Statut tog suda ne predviđa proceduru po kojoj bi se takav nalog mogao uručiti "novinaru koji je objavio informaciju izvršavajući svoju profesionalnu zadaću".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju