Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Manje prekršaja, ali sve više pijanih vozača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno je ove godine policija utvrdila 507.643 prekršaja u prometu, što je 6,7 posto manje nego lani kad je utvrđeno 544.156 prekršaja. No, vožnje pod utjecajem alkohola od 0,5 do 1,5 promila ove je godine bilo 12 posto više, unatoč zakonu o 0,0 promila.

Sisačko-moslavački PU bilježi porast od 56,6 posto slučajeva vožnje bez položenog vozačkog ispita, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Vojna vozila u luci Gaženica, ilustracija potpora španjolskoj vojsci MORH upozorio na vojni konvoj, pogledajte gdje se očekuje zastoj: "Molimo građane za strpljenje" Kružni tok u Koprivnici stoje i stari znakovi VIDEO Nije svima sjeo novi kružni tok, vozači su zbunjeni: Čak voze i preko njega

Ove je godine utvrđeno 1109, a lani 708 prekršaja. Međutim, Enis Dugonjić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, tvrdi da porast za više od 50 posto nije dokaz slabljenja prometne kulture vozača, nego rezultat pojačanog angažmana policije u nadziranju prometa. 

To je dovelo i do zabrinjavajućeg, pa i alarmantnog podatka da je ove godine zabilježen porast sankcioniranih vozača u alkoholiziranom stanju, za čak 80 posto! Policija će i dalje pojačano kontrolirati promet i rizične skupine, naročito mlade vozače. 

Veći je porast vožnje bez položenog vozačkog ispita zabilježen i u PU dubrovačko-neretvanskoj, za 44 posto, odnosno ove je godine bilo 993, a lani 686 prekršaja. Iz ureda lasnogovornika PU Ivana Kukurike objašnjeno nam je da je također veća angažiranost prometnih policajaca uzrokovala porast broja prekršaja, a manje slabljenje prometne kulture građana. 

Iznio je i podatak o najmlađem zatečenom vozaču, koji je, očito nesvjestan odgovornosti i opasnosti, sjeo za volan u dobi od 14 godina i četiri mjeseci. Sedmi kolovoza je skrivio prometnu nesreću u mjestu Rožatu u kojoj je ozlijeđeno pet ljudi, a prouzročena je i veća materijalna šteta. 

Porast broja prekršaja u vožnji bez položenog vozačkog ispita zamijećen je i u zadarskom PU, za 42 posto. Ove je godine bio 721, a lani 505 prekršaja. Vjesnik doznaje u uredu glasnogovornice Sandre Poljak Jurinčić da je zadarska policija provela niz preventivnih aktivnosti u odnosu na mlađe vozače, što je rezultiralo porastom broja utvrđenih prekršaja. 

I u tom je PU najmlađi vozač bio u dobi od 14 godina.
Broj prekršaja porastao je i u bjelovarsko-bilogorskom PU, za 41 posto: ove je godine bilo 770, a lani 546 prekršaja. U virovitičko-podravskom PU porast je 39 posto: ove je godine bilo 762, a lani 548 prekršaja u prometu. 

Neke policijske uprave imaju pad broja prekršaja u prometu u odnosu na vožnju bez položenog vozačkog ispita, a to su šibensko-kninska (20 posto, odnosno pad sa 725 na 575 prekršaja), karlovačka (16 posto, odnosno pad sa 480 na 401 prekršaj) te brodsko-posavska (12 posto, odnosno pad sa 958 na 842 prekršaja). 

Godišnje se utvrdi oko 950.000 prekršaja u prometu.
Većim angažmanom policije, taj bi broj bio od tri do četiri milijuna, procijenio je MUP.
Brzina i alkohol

Ukupno je ove godine policija utvrdila 507.643 prekršaja u prometu, što je 6,7 posto manje nego lani kad je utvrđeno 544.156 prekršaja.

Vozači su najviše kršili dopuštenu brzinu vožnje u naseljenome mjestu, za više od 50 kilometara od dopuštene. Tih je prekrašja ove godine 18,5 posto više. 

Prekoračenja brzine izvan naselja za 10 do 30 kilometara na sat više je 8,9 posto, a prekoračenja od 30 do 50 kilometara na sat bilo je 8,1 posto više. Vožnje pod utjecajem alkohola od 0,5 do 1,5 promila ove je godine bilo 12 posto više.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene