Vrhovni sud reagirao je na izjavu državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave Jure Martinovića, koji je kazao je da je "teoretski i procesnopravno" bilo moguće spriječiti odlazaka Zorana Mamića u BiH da je Vrhovni sud smatrao da postoje razlozi da se izrekne mjera opreza.


S Vrhovog suda ističu kako mjere opreza nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Opet je Saboru predložio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Andrija Jarak Što nakon presude Mamićima: U roku od osam dana od dostave odluke odredit će se točan datum kada se moraju javiti na izdržavanje kazne

"Vrhovni sud Republike Hrvatske 'teoretski i procesnopravno' ni u jednom predmetu u kojemu postupa kao drugostupanjski sud prilikom odlučivanja o žalbi na presudu prvostupanjskog suda nije mogao odrediti mjere opreza jer nije prvostupanjski sud.

Takvo bi postupanje za svaki drugostupanjski sud u takvoj pravnoj situaciji bilo suprotno zakonu.

Osim toga, upozoravamo da nije posao državnog tajnika u izvršnoj vlasti, a niti bilo kojeg drugog predstavnika izvršne vlasti, tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti. Takva tumačenja, a osobito ona koja su suprotna zakonima, ne doprinose vladavini prava te položaju sudbene vlasti kao samostalne i neovisne", poručuju sa suda.

U međuvremenu, na zagrebački Županijski sud stigla je molba kojom Mamić traži da u Bosni i Hercegovini odsluži zatvorsku kaznu od od četiri godine i osam mjeseci na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog izvlačenja novca iz tog kluba, doznaje se na sudu.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je Hini da će molbu razmotriti sutkinja izvršenja kazne zatvora koja će donijeti odluku hoće li se ići na preuzimanje, odnosno zamolbu da BiH preuzme izvršenje kazne zatvora.

Rokovi u kojima bi sutkinja izvršenja trebala odnijeti odluku nisu propisani zakonom, no očekuje se da bi se to moglo dogoditi za desetak dana.

U slučaju da sud utvrdi da nema uvjeta da se za kazna zatvora preuzme, odnosno ustupi BiH onda će se provesti daljnji postupak sukladno hrvatskom zakonu. Ako, pak, odluči ustupiti predmet onda će sud preko Ministarstva pravosuđa proslijediti dokumentaciju nadležnom pravosudnom tijelu u BiH.

Na pitanje je li se Mamićev odlazak u susjednu državu mogao osigurati mjerama opreza Devčić je kazao da je svaki postupak individualan.

Podsjetimo, Zoran Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, trenutačno se nalazi u BiH te je sinoć objavio kako traži izvršenje u toj zemlji, čiji je državljanin.