Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao vodonosac

'Ne sabotiramo Hvar. Potrošnja vode je iznad očekivane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodovod prema Hvaru nije zatvoren, u pitanju je tehnički problem vodoopskrbnog sustava kao i prevelika potrošnja vode jer isti vodovod opskrbljuje Makarsko primorje i istočni dio otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda Joze Markić.

Istočni dio otoka Hvara ostao je bez pitke vode jer ih, kako tvrdi načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić, u Makarskoj sabotiraju, zatvorivši dotok kroz cijev koja ide do otoka, a iz makarskog Vodovoda u ponedjeljak tvrde da je dotok vode Hvaru iz Regionalnog vodovoda Makarskog primorja - u granicama mogućeg.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

Kroz sustav Regionalnog vodovoda propuštaju se maksimalne količine vode. Vodovod prema Hvaru nije zatvoren, u pitanju je tehnički problem vodoopskrbnog sustava kao i prevelika potrošnja vode jer isti vodovod opskrbljuje Makarsko primorje i istočni dio otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda Joze Markić.

Kaže da je dovodna vodovodna cijev kojom se napaja istočni dio otoka Hvara pola metra iznad visine cijevi Regionalnog vodovoda, što u slučaju prevelike potrošnje vode, unatoč standarnom maksimalnom dotoku vode iz rijeke Cetine, povremeno može ostaviti Hvarane bez vode.

Alarmantno upozorenje stiže s otoka Hvara: 'To je sramota'

U subotu i nedjelju na Makarskom je primorju bila znatno povećana potrošnja vode, i iznosila je više od 33 tisuće kubika vode dnevno, rekao je Markić, istaknuvši da su u funkciji sva crpilišta, rezervoari i prepumpne stanice.

Očekuje se da će uskoro biti stavljeno u funkciju i crpilište Drašnice, pa Vodovod ulaže maksimum napora kako bi osigurao potrebne količine vode Makarskom primorju i istočnom dijelu otoka Hvara, rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda.

50.000 turista

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić rekao je da se potrošnja vode znatno povećala s obzirom na velike vrućine i više od 50.000 turista što borave na području od Brela do općine Gradac, pa je tehnički nemoguće osigurati isporuku dodatnih količina pitke vode.

Poruka s Hvara kako je riječ o mogućoj sabotaži ili namjernom zatvaraju vode Hvaranima, je samo politiziranje i dobivanje jeftinih političkih poena, ustvrdio je Bilić.

''Ljudi su ogorčeni, čak govore da će blokirati trajekt, cestu ako se problem nastavi. Prvi je udarni vikend, a mi ostali bez vode, to je sramota za nas i hrvatski turizam', rekao je Bilić u nedjelju za Dnevnik Nove TV. Načelnik hvarske općine Sućuraj u telefonskom nam je razgovoru rekao i kako su još u nedjelju ujutro obavijestili ministarstvo obrane kako bi im se brodom dostavila voda.

Vodonosac je stigao, ali mještani poručuju kako je riječ samo o privremenom rješenju te su po njihovim procjenama do poslijepodne opet bez vode.  (Hina/Ma.B))

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene