Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv dvojice uhićenih u antikorupcijskoj akciji "Maestro", bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića (58) i zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera (57), danas je proširena istraga zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti te od predsjednika uprave tvrtke Badel 1862 "izvukli" 257.000 kuna.


Odluku o četvrtom proširenju istrage u slučaju "Maestro" donio je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić nakon što je u srijedu ispitao Parazajdera, a danas Matanovića.

Vezani članci Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati Hitna pomoć Šok u Dalmaciji: Pacijenta koji je obilno krvario liječnik ostavio s tehničarima, a nakon njegove smrti lažirao podatke

Osumnjičeni odvjetnik branio se šutnjom, a bivši potpredsjednik HFP-a izjavio je da se ne osjeća krivim te da je zgrožen USKOK-ovim optužbama i cijelim kaznenim postupkom protiv njega.

Nastavak istrage, odnosno ispitivanje 11 novih svjedoka, sudac Ivančić zakazao je za 8., 9., i 11. siječnja iduće godine.

Nove sumnje u korupciju u HFP-u odnose se na slučaj s početka 2006., kada je u Fondu, po prijedlogu tvrtke Badel 1862, vođen postupak obnove prema Zakonu o privatizaciji radi naknadne procjene zemljišta koje nije bilo procijenjeno u temeljni kapital te tvrtke.

U USKOK-u sumnjaju da je Matanović predsjednika uprave te tvrtke uvjerio da Parazajderu plati 257.000 kuna odvjetničke nagrade za koju bi on uskladio zemljišnoknjižno stanje i angažirao vještaka, čija će procjena za Badel biti znatno povoljnija od one koju je prihvatio Sektor nekretnina u HFP-u. Matanović je obećao da će tu novu procjenu na kraju prihvatiti Pravni sektor kojemu je on bio na čelu.

Parazajdera se sumnjiči da je u svibnju ove godine tvrtki Badel izdao račun za svoje navodne odvjetničke usluge koji mu je u roku tri dana plaćen. Novac je navodno podijelio s Matanovićem, a već idućega dana u HFP-u je sastavljeno rješenje povoljnije za Badel. No, predsjednik Fonda Grga Ivezić to je odbio potpisati jer je vrijednost nekretnine u rješenju bila znatno manja od one koje su sastavili procjenitelji HFP-a.

U slučaju "Maestro" za korupciju, odnosno primanje mita, do sada je osumnjičeno deset osoba, među kojima i trojica potpredsjednika HFP-a - Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac.