Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Maestro': Ponovno proširena istraga zbog zlouporabe položaja i iznude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv dvojice uhićenih u antikorupcijskoj akciji "Maestro", bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića (58) i zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera (57), danas je proširena istraga zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti te od predsjednika uprave tvrtke Badel 1862 "izvukli" 257.000 kuna.

Odluku o četvrtom proširenju istrage u slučaju "Maestro" donio je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Boris Ivančić nakon što je u srijedu ispitao Parazajdera, a danas Matanovića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Osumnjičeni odvjetnik branio se šutnjom, a bivši potpredsjednik HFP-a izjavio je da se ne osjeća krivim te da je zgrožen USKOK-ovim optužbama i cijelim kaznenim postupkom protiv njega.

Nastavak istrage, odnosno ispitivanje 11 novih svjedoka, sudac Ivančić zakazao je za 8., 9., i 11. siječnja iduće godine.

Nove sumnje u korupciju u HFP-u odnose se na slučaj s početka 2006., kada je u Fondu, po prijedlogu tvrtke Badel 1862, vođen postupak obnove prema Zakonu o privatizaciji radi naknadne procjene zemljišta koje nije bilo procijenjeno u temeljni kapital te tvrtke.

U USKOK-u sumnjaju da je Matanović predsjednika uprave te tvrtke uvjerio da Parazajderu plati 257.000 kuna odvjetničke nagrade za koju bi on uskladio zemljišnoknjižno stanje i angažirao vještaka, čija će procjena za Badel biti znatno povoljnija od one koju je prihvatio Sektor nekretnina u HFP-u. Matanović je obećao da će tu novu procjenu na kraju prihvatiti Pravni sektor kojemu je on bio na čelu.

Parazajdera se sumnjiči da je u svibnju ove godine tvrtki Badel izdao račun za svoje navodne odvjetničke usluge koji mu je u roku tri dana plaćen. Novac je navodno podijelio s Matanovićem, a već idućega dana u HFP-u je sastavljeno rješenje povoljnije za Badel. No, predsjednik Fonda Grga Ivezić to je odbio potpisati jer je vrijednost nekretnine u rješenju bila znatno manja od one koje su sastavili procjenitelji HFP-a.

U slučaju "Maestro" za korupciju, odnosno primanje mita, do sada je osumnjičeno deset osoba, među kojima i trojica potpredsjednika HFP-a - Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene