Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranjeno 25 proizvoda

Mađari se protive zabrani uvoza iz Ukrajine: "Mjera će zadati velike teškoće proizvođačima"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Mađarsko udruženje za žitarice i stočnu hranu objavilo je u petak da je protiv zabrane uvoza žitarica i uljarica iz Ukrajine, upozorivši da će štetno utjecati na proizvodnju stočne hrane i pojedine industrijske sektore.

"Ne slažemo se sa zabranom uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica, posebno u sezoni u kojoj je naša izloženost uvozu kukuruza vrlo velika", stoji u priopćenju.

Zabrana će nam blokirati pristup "najbližem i stoga najekonomičnijem izvoru sirovina" za svoju industriju, poručili su proizvođači stočne hrane.

"Ta mjera zadat će velike teškoće mađarskim proizvođačima stočne hrane i industrijskim korisnicima, što će utjecati na stočare i potrošače", objasnili su.

Pročitajte i ovo Žito, ilustracija - 2 Problemi zbog žita Europska unija reagirala na poljsku zabranu: "Jednostrane mjere su neprihvatljive"

Mađarska je prošle subote zabranila uvoz oko 25 poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, uljanu repicu i sjemenke suncokreta, slijedeći primjer Poljske koja je zabranu uvela dan ranije, potaknuta nezadovoljstvom poljoprivrednika zbog niskih cijena uvoza.

Njihov primjer slijedile su i Slovačka i Bugarska.

Varšava je nakon dogovora s vladom u Kijevu omogućila tranzit ukrajinskih žitarica, pod pečatom i nadzorom, a premijer Mateusz Morawiecki izrazio je u petak nezadovoljstvo najavljenim mjerama Europske komisije, koja po njegovim riječima kasni i nudi premalo.

Pročitajte i ovo Kruh: Ilustracija - 2 udar inflacije Novi udar na džepove građana, poskupljuje jedna od najbitnijih namirnica: "Jest ćemo ga manje..."

EK je poljoprivrednicima u zemljama EU-a koje graniče s Ukrajinom ponudila ukupno 100 milijuna eura pomoći, povrh već odobrenih 56 milijuna, a najavila je i hitne "preventivne mjere" za pšenicu, kukuruz, suncokretove sjemenke i sjeme uljane repice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene