Lovro Kuščević (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Lovro Kuščević (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Bivši ministar Lovro Kušćević ispitan je prošlog petka u splitskom USKOK-u, koji je protiv njega i još trojice pokrenuo istragu zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.


Odvjetnik Lovre Kuščevića Joško Čeh potvrdio je Hini da je Kuščević u USKOK-u iznio obranu, no o detaljima ispitivanja nije želio govoriti.

Vezani članci Andrija Jarak Tko rukovodi Saborom, DORH-om i USKOK-om ako čelni ljudi tih institucija moraju ići u samoizolaciju? Lovro Kuščević (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) MIP zaprimio zahtjev DORH-a za dodatno skidanje imuniteta Kuščeviću

Ni Kuščević, koji je zbog ovog slučaja napustio dužnost ministra uprave i vratio se u saborske klupe, medijima nije želio ništa reći, kao ni USKOK, u kojem podsjećaju tek da je protiv Kuščevića 4. rujna pokrenuta istraga.

"O dokaznim radnjama koje se poduzimaju tijekom istrage ne možemo obavještavati javnost jer je istraga, sukladno zakonskim odredbama, nejavna. Po dovršetku istrage javnost će biti obaviještena o daljnjem postupanju", odgovorili su za DNEVNIK.hr iz USKOK-a.

Uz Kuščevića i njegova šogora Ivicu Žuvića, pod USKOK-ovom istragom zbog zlouporabe položaja i ovlasti našli su se i nekadašnji predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić te sadašnji načelnik općine Svemir Obilinović.

USKOK tvrdi da je Kuščević inicirao izmjene prostornog plana od kojih je kasnije jedino on imao koristi.

"Pri tome je za potrebe opravdanja navedenog prijedloga, na njegovo traženje naknadno sastavljen i pisani prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS u kojem je neistinito prikazan datum nastanka pismena, kao i zaprimanja istog u Općini Nerežišća", tvrdio je USKOK u zahtjevu za skidanje Kuščevićeva saborskog imuniteta prije službenog pokretanja istrage 4. rujna.

Procjenjuju da je nezakonitom prenamjenom štale u stambeni prostor Kuščević u konačnici povećao vrijednost vlastite nekretnine za najmanje 60.000 kuna.

Osim toga, iz rezultata policijskih izvida proizlazi i da je Kuščević kao općinski načelnik s namjerom da svom šogoru omogući kupnju POS-ova stana po povoljnijim uvjetima članovima Povjerenstva zatajio da već ima stan u Splitu te da stoga ne zadovoljava propisane uvjete.

Žuvić u konačnici s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama zaključio ugovor o kupnji stana u Nerežišćima i time, samo na razlici kamata, nezakonito zaradio najmanje 17.369 eura, sumnja USKOK. (L.R., Hina)