Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured predsjednika Republike priopćio je da zajednička izjava nakon sastanka posebnog savjetnika predsjednika Republike Budimira Lončara s aspostolskim nuncijem u Hrvatskoj monsignorom Franciscom Javierom Lozanom nije bila dogovarana niti je priopćenje Predsjednikova ureda objavljeno poslije razgovora bilo kojom svojom formulacijom upućivalo na zaključak kako se radi o zajedničkoj izjavi.


Ističu da su se oglasili priopćenjem ponukani nekim medijskim interpretacijama izjave tajništva Hrvatske biskupske konferencije koje se odnose na taj razgovor u Predsjednikovu uredu, te grubim optužbama koje su u tome kontekstu iznijele protiv Ureda.

Vezani članci Uskrsno misno slavlje u katedrali sv. Stošije - 4 Uskrsno slavlje diljem Hrvatske: ''Želim sve najbolje, puno sreće zdravlja i mira, da budu u malom krugu velikih ljudi'' Don Ivan Terze Zbog koronavirusa ove će se godine mise održavati drugačije: U Splitu vjernici mogu sve pratiti putem videozida ili virtualnim putem

U priopćenju se navodi da je posebni Predsjednikov savjetnik Lončar razgovarao, prema naputku predsjednika Mesića, u dobroj vjeri i s namjerom da se razjasne neke načelne pozicije oko mjesta i uloge Crkve u društvu, osobito u vrijeme predizborne kampanje, te da se spriječi svako nepotrebno zaoštravanje.

Također navode da je korektnosti radi, Ured svoje priopćenje - pri kojemu u cijelosti ostaje - dostavio neposredno i Nuncijaturi u Zagrebu, odakle nije dobio nikakvu reakciju.

Predsjednik Republike ni na koji način ne osporava pravo crkvenih dostojanstvenika da u svako vrijeme i na svakome mjestu propovjedaju nauk Crkve, ali čvrsto stoji na načelnome stajalištu da je izravno uplitanje Crkve, odnosno predstavnika vjerskih organizacija, a osobito vojnoga ordinarija, u predizbornu kampanju u uvjetima demokratskog društva nedopustivo i neprihvatljivo, te da - objektivno gledano - ograničava slobodu odlučivanja građana prilikom donošenja političkih odluka, ističe se u priopćenju iz Predsjednikova ureda.