Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Lončar je s nuncijem Lozanom razgovarao u dobroj vjeri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured predsjednika Republike priopćio je da zajednička izjava nakon sastanka posebnog savjetnika predsjednika Republike Budimira Lončara s aspostolskim nuncijem u Hrvatskoj monsignorom Franciscom Javierom Lozanom nije bila dogovarana niti je priopćenje Predsjednikova ureda objavljeno poslije razgovora bilo kojom svojom formulacijom upućivalo na zaključak kako se radi o zajedničkoj izjavi.

Ističu da su se oglasili priopćenjem ponukani nekim medijskim interpretacijama izjave tajništva Hrvatske biskupske konferencije koje se odnose na taj razgovor u Predsjednikovu uredu, te grubim optužbama koje su u tome kontekstu iznijele protiv Ureda.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Unutrašnjost crkve sv. Lovre suluda ideja FOTO Neviđeni vandalizam u crkvi - roštiljali i radili peku! "Takvo što ne bi ni barbarima palo na pamet!"

U priopćenju se navodi da je posebni Predsjednikov savjetnik Lončar razgovarao, prema naputku predsjednika Mesića, u dobroj vjeri i s namjerom da se razjasne neke načelne pozicije oko mjesta i uloge Crkve u društvu, osobito u vrijeme predizborne kampanje, te da se spriječi svako nepotrebno zaoštravanje.

Također navode da je korektnosti radi, Ured svoje priopćenje - pri kojemu u cijelosti ostaje - dostavio neposredno i Nuncijaturi u Zagrebu, odakle nije dobio nikakvu reakciju.

Predsjednik Republike ni na koji način ne osporava pravo crkvenih dostojanstvenika da u svako vrijeme i na svakome mjestu propovjedaju nauk Crkve, ali čvrsto stoji na načelnome stajalištu da je izravno uplitanje Crkve, odnosno predstavnika vjerskih organizacija, a osobito vojnoga ordinarija, u predizbornu kampanju u uvjetima demokratskog društva nedopustivo i neprihvatljivo, te da - objektivno gledano - ograničava slobodu odlučivanja građana prilikom donošenja političkih odluka, ističe se u priopćenju iz Predsjednikova ureda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene