Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne nepravilnosti

Vukovar: HDZ potvrdio da je prevozio birače na birališta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom dana GONG je izvještavao o nepravilnostima na pojedinim biračkim mjestima koja su se događala tijekom izborne šutnje i glasovanja na biralištima, koja su se zatvorila u 19 sati.

Izborna nedjelja, na temelju dojava promatrača GONG-a i građana od prvog priopćenja u 11 sati do 15:30 sati, protekla je u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore, izvijestio je GONG. Inče, GONG-u je do sada ipak prijavljen manji broj nepravilnosti nego u prvom krugu izbora.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Iz minute u minutu Počinju pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta: Ovo su ljudi koji će voditi razgovore, DP ima četiri ključna uvjeta Nina Obuljen Koržinek HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek: "Razgovori o formiranju nove Vlade tek počinju"

Brojne nepravilnosti

Najčešće primjedbe građana i promatrača odnosila su na zvanje i nagovaranje birača da izađu na izbore (HDZ u Murteru, Slavonskom Brodu i Šibeniku, SDP u Zagrebu i Šibeniku, kandidat SDP-HNS-HSU-a Ivo Baldasar u Splitu, kandidat Ivica Perhoč SDP-HSU-MDS-a u Čakovcu, kandidat SDP-HSS-HSLS-SU Vedran Babić u Donjoj Kovačici i Orlovcu, HDSSB u Osijeku, kandidat HSLS-DPS-SDP-a Ivica Vrkić u Šibeniku, kandidat SDP-HNS-HSLS-a Ante Županović u Šibeniku, kandidat HDZ-a Stjepan Fosić u Molvama), zatim na promidžba u neposrednoj blizini biračkog mjesta (HDZ u Kraljevcu na Sutli).

Također su istaknuli nuđenje prijevoza građana do biračkog mjesta (SDP u Sisku, Plaškom, Zagrebu i Splitu, HDSSB u Bilju, HSPAS u Sisku), dovođenje birača na glasanje od strane kandidata (Popovača, Ivanić Grad, Sisak i Galdovo) te nagovaranja birača za koga glasati (Staro Petrovo Selo, Zagreb).

>> Zatvorena birališta za lokalne izbore: Počelo prebrojavanje glasova!

Bilo je, stoji u priopćenju, i okupljanja kandidata (kandidat HNS-HSS-a Ervin Vičević u Selnici), slanja sms poruka (HDZ u Labinu, Puli, Petrinji i Splitu; SDP u Donjoj Dubravi, kandidat SDP-a Rajko Ostojić u Zagrebu, kandidat Ivo Žinić HDZ-HSS-HSPAS-BUZ-a u Sisačko-moslavačkoj županiji) te zvanje birača (SDP u Trnovcu Bartolovečkom, HDSSB u Belišću).

Bilo je i promidžbe na Facebooku (Akcija mladih u Delnicama, HDZ u Ivanić Gradu, kandidat HDZ-HSS-a Ernest Forjan u Koprivnici) te putem letaka (HDZ u Svetoj Nedelji, kandidat Vjekoslav Ivanišević u Splitu, SDP u Sisku, Šibenik, HDZ u Petrinji, kandidat HSLS-HSS-SDP-BDSH-a Tomislav Paunović u Hrvatskoj Kostajnici), reklamnih panoa (HDZ u Zaprešiću) i promidžbe na misi (Đurđenovci).

HDZ u Vukovaru potvrdio prijevoz birača

Ivan Penava, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vukovara, potvrdio je da su organizirali autobuse kojima su dovozili birače. 'Dva autobusa smo organizirali. Jedan je za studente, jedan je za naše ostale Vukovace iz Zagreba', rekao je Penava.

Slijedom dojava o neprofesionalnosti rada biračkih odbora, kao što je vođenje neslužbenih evidencija birača koji su izašli na glasanje (Zadar), dojavljivanje strankama (Trilj), razgovor kandidata s biračkim odborom (Prozor Donji) te glasanje birača u ime drugih (Bošnjaci), GONG je u svom priopćenju apelirao na članove biračkih odbora da poštuju izborne procedure te podsjeća da je njihova zadaća osiguranje pravilnosti glasanja.

GONG je drugi krug izbora promatrao uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji obilaze najkritičnija biračka mjesta diljem Hrvatske.

Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene