Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubo Jurčić sve poželjniji premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubo Jurčić u prvom je mjesecu testiranja njegove popularnosti, znatno nadmašio v.d. stranačku šeficu Željku Antunović te Čačiću oduzeo veliki udio birača SDP-a koji su mu do sada bili naklonjeni.

Ovo je ujedno i najzanimljiviji podatak redovitog mjesečnog ispitivanja javnog mnijenja agencije Promocije plus – CRO Demoskop, provedenom početkom travnja na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika iz cijele zemlje. 

Pročitajte i ovo Baby Lasagna Dnevnik Nove TV Hrvati rekli sviđa li im se kostim za Eurosong Baby Lasagne: Ovo su rezultati ankete Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV

Najnoviji rezultati o stranačkim preferencijama pokazuju da je vrijeme početnog solidariziranja s SDP-om zbog Račanove bolesti prošlo. 

Splašnjavanje senzibilizacije neodlučnih ovoj je stranci u posljednjih mjesec dana smanjilo podršku biračkog tijela za jedan postotni bod i početkom travnja iznosi 23,4%.

HDZ je već četvrti mjesec na prvom mjestu i to s 24%, HNS je već pola godine na četvrtom mjestu i to sa 10,0%, HSP je četvrti s 8%, a slijedi HSS sa 6,6%. Prohibitivnu klauzulu još ispunjava HSU s 5,4%. 

Izborni prag na nacionalnoj razini ne prelaze HSLS (3,8%), IDS (1,3%), HDSSB (1,1%) i DC (0,6%). 

Na listi pozitivnih političara i dalje vodi Stipe Mesić, s 25,9%, a slijede ga dr. Ivo Sanader s 15,0%, Ivica Račan s 13% te Radimir Čačić s 10%.

Sanader vodi na listi "političara negativaca"

Na listi "političara negativaca" premijer Sanader je preko pola godine poprilično usamljen na samom vrhu - sada s 32,9%.

Slijede predsjednik Sabora Vladimir Šeks s 12,8%, dok su za 11,7% ispitanika svi političari negativni. 

Ožujak je bio označen s brojnim zanimljivim događajima. 

Među njima, događaji oko Zagorca su istaknuti kao najznačajnija tema mjeseca i to u 33,5% slučajeva. 

Afera s Karlovačkom pivovarom izbor je događaja mjeseca za 28,7% ispitanika, prvo svjetsko zlato u vaterpolu događaj je mjeseca za 21,5% ispitanika, dok je prodaja Dukata tek na četvrtom mjestu s 8,7% ispitanika. 

Svi ostali događaji znatno zaostaju u izboru za događaj mjeseca (ukidanje vojnog roka 1,6%, međunarodna tjeralica za Veljkom Kadijevićem 1,2%, nove operacije Ivice Račana 1,0%, događaji oko izbora ravnatelja HRT-a 0,7%...). 

U EU želi više od 50 posto građana

Pred kraj dvije vanjsko-političke teme: hrvatsko članstvo u EU i NATO-u. 

Nakon prošlomjesečnog pada podrške članstvu u EU ovaj je mjesec podrška članstvu ponovo iznad magičnih 50%, uz 37,3% protivnika i 11,3% suzdržanih. 

Odnos prema hrvatskom priključenju NATO-u i dalje se bitno ne mijenja. 

I dalje je uočljiva velika prevaga protivnika članstvu (za članstvo 39,9%, protiv je 46,4% uz 13,7% neodlučnih). 

Za sam kraj još nekoliko zanimljivih podataka o na početku najavljenoj temi: preferenciji kandidata za novog hrvatskog premijera. 

Ovaj je mjesec po prvi put na listu uvršten SDP-ov dvojac Antunović-Jurčić. 

I prema preferenciji ispitanika dvostruko je veći izbor Ljube Jurčića u odnosu na vršiteljicu dužnosti predsjednice stranke (15,3% u odnosu na 7,3%). 

Ono što je zanimljivo jest i to da nema razlike u preferenciji ova dva kandidata SDP-a unutar biračkog tijela stranke i općeg biračkog tijela. 

Drugim riječima, Ljubo Jurčić je dvostruko češće izbor i unutar biračkog tijela SDP-a, ali uz znatno veći njegov izbor među neodlučnima u odnosu na izbor Željke Antunović u istom segmentu biračkog tijela. 

Vrlo je zanimljiv i utjecaj izbora Ljube Jurčića u odnosu na do sada vodećeg Radimira Čačića. 

Nestranački SDP-ovac je oduzeo veliki dio birača SDP-a koji su do sada za mandatara birali Radomira Čačića. 

Upravo u ovoj činjenici i leži obrazloženje velikog pada udjela Čačićeva izbora za budućeg premijera i njegovo potiskivanje na drugo mjesto. 

Tako je početkom travnja najpoželjniji mandatar Vlade aktualni premijer dr. Ivo Sanader za 20,3% ispitanika, dok je Radimir Čačić na drugom mjestu s 19,7%. 

Treći je Ljubo Jurčić s 15,3%, a slijede Anto Đapić sa 7,6% te Željka Antunović sa 7,3%. 

Bit će vrlo zanimljivo pratiti preferencije kandidata a posebice SDP-ovog dvojca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene