Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASILA SE PRAVOBRANITELJICA

Ljubičić: "Javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali bi upućivati na podršku i razumijevanje, bez propitkivanja 'prikladnosti' i suodgovornosti žrtava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je u ponedjeljak, u povodu polemike između predsjednika Republike Zorana Milanovića i udruge B.a.b.e., da se u javnom prostoru ponovno olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog nasilja i njihove traume.

Propitkivanjem njihovih motiva i kredibiliteta, ponovo se u javnom prostoru olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog uznemiravanja i silovanja te njihove traume. Na taj se način umanjuje duboko ukorijenjen i stalan društveni problem rodno uvjetovanog nasilja sa svim njegovim oblicima kao obrasca ustrajnog nasilja muškaraca nad ženama, navodi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u priopćenju.

Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

Svaka banalizacija, diskreditacija ili relativizacija slučajeva seksualnog uznemiravanja ili silovanja dovodi u pitanje borbu protiv toga duboko ukorijenjenog problema, senzibilizaciju društva o njemu i posljedično odlučnost žrtava da o tome progovore, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"Smatram da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, 'prikladnosti' i suodgovornosti žrtava, jer se radi o zanemarivoj statistici, a perpetuira uobičajene rodne stereotipe kojima se iskazuje nepovjerenje prema žrtvi, što nas dovodi u novu spiralu opravdavanja zločina i ušutkavanja žrtvi."

Ljubičić ističe kako za svaku žrtvu proživljena trauma ne zastarijeva, a samo je pitanje vlastitog osnaživanja žrtve i podrške koju ima, hoće li i kada prijaviti počinitelja ili će, kako veliki broj nažalost čini, traumu sama proživljavati dok će počinitelji proći nekažnjeno.

Milanović je u petak, odgovarajući na pitanja novinara o optužbama za seksualno zlostavljanje na hrvatskim fakultetima i javnoj televiziji, rekao kako se s time moramo stalno boriti.

Ali, "kada o tome zapomažu hollywoodske glumice, koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara", on to ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati. Problem je, dodao je, kada se radi o ženama koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, jer se zna kako se u tim sustavima napreduje.

Na to su reagirale iz udruge B.a.b.e. ocijenivši da Milanović ponižava žrtve seksualnog nasilja te da nije educiran kako bi donio sud o tome kakva bi trebala biti žrtva nasilja.

Milanović se danas još jednom osvrnuo na kritike te poručio: "Uznemiravaju uvijek oni koji su statusno, socijalno i financijski, dakle klasno u tom trenutku nadmoćni", ponovivši praktički spornu tezu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene